Witam szanownych forumowiczów. Mam pytanie, czy ktoś kupował coś ostatnio w tych sklepach:
http://www.frankonia.de/schiesssport/sp ... tikel.html
http://www.virginiatrading.de/programm_gewehre.htm
Mają tam interesujące mnie karabiny, których nie mają w ofercie sklepy polskie, a ja nie mam doświadczenia w kupowaniu broni CP za granicą. Czy tak po prostu zamawiam, wysyłam skan "ausweisu", płacę i czekam na kuriera, czy może jest to coś bardziej skomplikowanego?
Niemieckie sklepy internetowe
Re: Niemieckie sklepy internetowe
Z tego co czytałem trzeba mieć kwit od naszej policji, że chcesz kupić rzekomą broń. U nas to formalność ale poniekąd w Germani wymagane przy sprzedaży. 

-
- Bywalec
- Moja broń:
No właśnie... W ustawie o broni i amunicji jest coś takiego jak "zgoda przywozowa" (art. 37a), ale tak "na oko" to są straszne korowody. No i nie wiem, czy po uzyskaniu takiej "zgody" to ja muszę po tę broń jechać osobiście do Niemiec, czy może to wystarczy, żeby mi ją przysłano? Jak mam okazać "zgodę" w sklepie? W "zgodzie" przecież musi być wpisany numer konkretnego egzemplarza broni. Ale ja jej jeszcze przecież nie kupiłem i nie kupię, jak nie okażę "zgody". Kółko się zamknęło.
A może np. wystarczy, że broń kupię i na podstawie faktury wpiszę w EKB (EKB już mam). Z bronią wpisaną w EKB bez problemu przejadę z Niemiec do Polski. Ale mi jej nie przyślą...
Może się odezwie ktoś, kto już przez coś takiego przeszedł. Bo tak teoretycznie, to sobie możemy dłuuugo.
No, bo dlaczego nikt w Polsce nie sprzedaje enfielda
A może np. wystarczy, że broń kupię i na podstawie faktury wpiszę w EKB (EKB już mam). Z bronią wpisaną w EKB bez problemu przejadę z Niemiec do Polski. Ale mi jej nie przyślą...
Może się odezwie ktoś, kto już przez coś takiego przeszedł. Bo tak teoretycznie, to sobie możemy dłuuugo.
No, bo dlaczego nikt w Polsce nie sprzedaje enfielda

-
- Bywalec
- Moja broń:
Dzięki. Co nieco mi to wyjaśniło. Po pierwsze muszę się upewnić, że sklep wysyła broń do Polski. Po drugie - kupić konkretny egzemplarz. Następnie uzyskać od sprzedawcy dokładne dane, potrzebne do wypełnienia formularza "zgody". Uzyskać pieczątkę z WPA. Wysłać "zgodę" do sprzedawcy i grzecznie czekać.
Chyba nic nie pokręciłem
Tematu jeszcze chyba nie ma co zamykać, bo może odezwie się jeszcze ktoś, kto to już przerabiał.
Chyba nic nie pokręciłem

Tematu jeszcze chyba nie ma co zamykać, bo może odezwie się jeszcze ktoś, kto to już przerabiał.