Pierwszy, w miarę sensowny karabin do strzelania na 100m+
- Matlak
- VIP
- Moja broń: brak
Zamówienie jest już zapłacone i przyjęte do realizacji :) myślałem sobie jakiś czas nad pistoletem skałkowym :) tak się pięknie składa że kentucky to i karabin i pistolet także pewnie sobie skompletuję taki zostaw :) Poczytałem sobie o historii karabinu kentucky (oczywiście po zakupie ;D ) i podoba mi się mój wybór jeszcze bardziej :) Czytałem sobie legendy o strzelcach posługujących się tymi karabinami i ciekawe są te historię i przypadki trafień z np 250yardów :) aż się chce podjąć wyzwanie na np. 100y :) poza kulą jest też opcja przetestowania pocisków minié. Słowem podjarany jestem :) w czwartek wracam z poligonu paczka może dojdzie przed weekendem :)
- Bready
- Stary bywalec
- Moja broń: Duzo ,dawno nie liczylem ;)
Nie chce Cie zniechecac ,ale z kuli na flejtuchu poluje sie do 50 ,no 75yd max.Matlak pisze:Czytałem sobie legendy o strzelcach posługujących się tymi karabinami i ciekawe są te historię i przypadki trafień z np 250yardóważ się chce podjąć wyzwanie na np. 100y
poza kulą jest też opcja przetestowania pocisków minié.
Do tarczy nie mysle zeby mozna bylo duzo wiecej osiagnac.
Minie mi tez nie podszedl ,niecelny ,jedyny plus ze mozna dac wieksza nawazke bez zerwania z gwintu ,ale wydaje mi sie ze w 1/66 kula bedzie lepiej latala.
Mozna jeszcze potestowac krotkie Reale
Ale powodzenia

- scyzor
- Stary bywalec
- Moja broń:
No co Ty mówisz Bready ?Bready pisze:Nie chce Cie zniechecac ,ale z kuli na flejtuchu poluje sie do 50 ,no 75yd max.
Do tarczy nie mysle zeby mozna bylo duzo wiecej osiagnac.

Przecież Vetterli strzela się najczęściej z kuli właśnie. A to 50m. Nieco więcej niż 50 yd...
Ja tam mistrzem nie jestem żadnym ale na poziomie 70-75 pkt strzelam... (Kentucky 1:66).
Na 100m kumpel (Hawken 1:48) z reala nie mógł zmieścić się w tarczę a jak zaczął ładować kulkami to całkiem niezły wynik osiągnął...
Ciekawostka: krótkie reale też mi nieźle latają na 50m.
- Bready
- Stary bywalec
- Moja broń: Duzo ,dawno nie liczylem ;)
Na 50 metrow ,czy jardow bez znaczenia bo roznice sa niewielkie jak najbardziej ok ,ale Matlak pisal o 100m i gwincie 1:66.scyzor pisze: No co Ty mówisz Bready ?![]()
Przecież Vetterli strzela się najczęściej z kuli właśnie. A to 50m. Nieco więcej niż 50 yd...
Ja tam mistrzem nie jestem żadnym ale na poziomie 70-75 pkt strzelam... (Kentucky 1:66).
Ale jak napisales z 1:48 a nie 1:66scyzor pisze:Na 100m kumpel (Hawken 1:48) z reala nie mógł zmieścić się w tarczę a jak zaczął ładować kulkami to całkiem niezły wynik osiągnął...
Ciekawostka: krótkie reale też mi nieźle latają na 50m.

Co do reali ,mi nie podchodza ,za male pole kontaktu pocisku z gwintem ,i jak sie wiecej nasypie prochu to je zrywa z gwintu.
To co mi najbardziej podchodzi to Plain Bullet Lymana ,395gr dla .50 ,strzelam z luf 1:48 i 1:28 ,i 450gr dla .54 1:32.
Mamy troche inne priorytety ,ja strzelam nie tylko do tarczy ale i poluje z CP ,wiec wymagania troche inne ,przede wszystkim nawazka zdecydowanie wieksza.
- scyzor
- Stary bywalec
- Moja broń:
No chyba, że faktycznie nie doczytałem bo na 100m (choć strzelałem raz na zawodach i to bez przygotowania) to faktycznie z 1:66 trafić ciężko...
Ale to nie tylko gwint ma znaczenie ani kulka a i sporo więcej elementów.
Nie wiem. Może postrzelam wiosną 100m i okaże się jakoś-tam-całkiem ale póki co zwracam honor i przyznaję Ci rację
Oprócz polowania rzecz jasna

Ale to nie tylko gwint ma znaczenie ani kulka a i sporo więcej elementów.
Nie wiem. Może postrzelam wiosną 100m i okaże się jakoś-tam-całkiem ale póki co zwracam honor i przyznaję Ci rację

Oprócz polowania rzecz jasna

- scyzor
- Stary bywalec
- Moja broń:
Na 100 nie powiem z powodów j/w.Matlak pisze:Jak będzie na stu metrach sito 30x30 cm to nie będzie źle. Niecelny na 100m to znaczy jaki rozrzut?bo na 50 podobno ładne skupienia robi kentucky
Na 50 "skupień" jeszcze sobie nie wyrobiłem bo na to trzeba czasu na dobór smaru i naważki itp...

No w tarczy się mieszczę - często w czarnym.
A to chyba jeszcze zależy jaka lufa - ja mam 83 cm a są dłuższe...
A skąd kupujesz? Bo jak z egun to uważaj... Mi Niemiec z prochem w lufie przysłałMatlak pisze:Przesyłka w doręczeniutakie chwile są jak czekanie na świętego mikołaja
![]()

Dobrze, że po rozpakowaniu z radości nie wpadło mi do głowy założyć kapiszona i przestrzelić

Psy by pewnie przez zamknięte drzwi uciekły