Czy taka organizacje jest potrzebna?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cpt.Nemo
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: cpt.Nemo »

MaciekP pisze:Niech ona rozmawia z "Parabellum" o warunkach przyjęcia strzelców cp do ich grona.
Parabellum to zwykla spolka z o.o. a dokladniej sklep z bronia.
Tobie zapewne chodzi o Mazowieckie Towarzystwo Strzeleckie.

http://www.mts.org.pl/
Chetnie przyjmuja, maja nawet obecnie promocje :)
Ile to wszystko będzie kosztować?

Podstawą budowy naszej organizacji jest praca społeczna naszych członków, a także opłaty wnoszone przez nich w postaci jednorazowego wpisowego i rocznej składki członkowskiej. Pieniądze są przeznaczane na stworzenie kapitału naszej organizacji mającego zaspokoić nasze wspólne potrzeby. Przeznaczane są one m. in. na utrzymanie istniejących obiektów oraz ich modernizację, pozyskiwanie lub budowę nowej infrastruktury, zakup nowych ciekawych egzemplarzy broni. Nie zamierzamy budować struktury biurokratycznej. Zakładamy zatrudnienie pracowników w minimalnej ilości niezbędnej dla funkcjonowania stowarzyszenia, przy jednoczesnym zapewnieniu komfortu i zadowolenia nas wszystkich.
Koszty ponoszone przez naszych członków można zobrazować następująco:

Wpisowe.
Wysokość wpisowego to 1000 zł wpłacanych w momencie podpisywania deklaracji członkowskiej. Istnieje możliwość rozłożenia wpłaty na dwie raty.

Składka członkowska.
Wysokość składki to 300 zł rocznie, płatne jednorazowo lub w dwóch ratach.

Promocja.
Mając na względzie ciągły rozwój naszej organizacji, chcemy pomóc w tworzeniu sprawnej struktury MTSu. Dla osób, które czynnie uczesticzą w życiu stowarzyszenia przewidzieliśmy premie w postaci zwolnienia z połowy wpłaty wpisowego i składki członkowskiej za jeden rok, czyli równowartość 800 zł! Wszystko to jest możliwe, jeżeli przyprowadzisz ze sobą pięć osób, które wstąpią w nasze szeregi. Dla najbardziej aktywnych i zaangażowanych w rozwój strzelectwa i kolekcjonerstwa broni palnej, przewidzieliśmy nadanie statusu członka specjalnego. Osoba taka jest zwolniona przez pięć lat z opłat składek członkowskich, a także posiada przywileje w korzystaniu z dóbr stowarzyszenia. Jeśli jesteś zainteresowany profitami, jakie posiada członek specjalny, zapytaj o szczegóły! Naprawdę warto!

Liczby czlonkow niestety nigdzie nie podaja.
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: MaciekP »

Tak, miałem na myśli MTS i wiem o tych warunkach finansowych. Myślę, że można im zaproponować znaczne ulgi dla nas w opłatach, ponieważ nie będziemy korzystać z ich sprzętu i obiektów, a wprowadzamy do ich grona - powiedzmy - kilkadziesiąt osób, tworząc sekcję czarnoprochową MTS.
Awatar użytkownika
cpt.Nemo
Stary bywalec
Moja broń:

MaciekP pisze: nie będziemy korzystać z ich sprzętu i obiektów, a wprowadzamy do ich grona - powiedzmy - kilkadziesiąt osób, tworząc sekcję czarnoprochową MTS.
Mam niejasne przeczucie ze nas jest sporo wiecej niz ich :)
A znizki ? Zjada z trzystu do trzydziestu ?
Bo jesli juz mialbym placic wiecej to wole sie do ZKSu zapisac bo mam pod domem i znizki na strzelnice dla czlonkow daja :)
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Zniżki są do negocjacji. Nowelizacja ustawy nastąpi wcześniej czy później, odbędzie się bez nas, jeśli się formalnie nie zorganizujemy i nie "damy głosu", przynależność do klubu pod domem nam tego nie umożliwi.
Awatar użytkownika
cpt.Nemo
Stary bywalec
Moja broń:

MaciekP pisze: przynależność do klubu pod domem nam tego nie umożliwi.
Alez dawajmy glos a przynajmniej sie do tego przygotujmy.
Ja tylko chcialbym poznac organizacje z ktora byc moze trzeba bedzie wspolpracowac i jaks nie bardzo mi sie to udaje :(
Po pierwsze nie wiemy ilu ich jest ?
Po drugie na ich glownej stronie masz informacje o I Zawodach Otwartych z poczatku lipca. Sproboj dowiedziec sie czegos wiecej i klikaj jak nakazuja :
Aby zobaczyć reportaż z zawodów, broń używaną na zawodach i wyniki kliknij odpowiednie przyciski poniżej.
Film Zdjęcia Wyniki
A co z zawodami planowanymi na 15 sierpnia ?
Odbyly sie, nie odbyly ?

Trudno mi sie na ich stronie doszukac jakiejkolwiek konkretnej informacji :(
Nawet sprawa strzelnicy konczy sie na 2004 roku.
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Może oni są tak samo "zorganizowani" jak my, wtedy rzeczywiście nie warto się wspólnie bawić? Nic nas jednak nie kosztuje spróbować, tym bardziej że George wyraził ochotę.
Awatar użytkownika
cpt.Nemo
Stary bywalec
Moja broń:

MaciekP pisze:Może oni są tak samo "zorganizowani" jak my,
W sprawie zawodow to my jestesmy prawie mistrzowsko zorganizowani :)
Natomiast zanim Gorge zaczal rozmawiac chcialem popatrzec co oni sami o sobie mowia.
A rozmowy jak najbardziej popieram, tylko nie na hurra, ale spokojnie i powaznie.
nechoda
Moja broń:

Post autor: nechoda »

Moim zdaniem za mało nas i za bardzo jesteśmy rozrzuceni po kraju żeby się dobrze zorganizować. Najlepiej stworzyć sekcję w LOK, właśnie dlatego że skostniały i potrzebuje świeżej krwi. Właśnie taka działa w Poznaniu, można też postrzelać ze współczesnej wojskowej broni jak ktoś ma ochotę, a można też sprowadzić sobie na klub winchesterka -jak to zrobił jeden kolega.
Organizacja nieruchawa ale dobrze notowana w mentalności urzędasa i dogadać się z inteligentniejszym działaczem znacznie ułatwia ciężkie życie czarnoprochowca
Awatar użytkownika
George
Bywalec
Moja broń:

Post autor: George »

Prosze bardzo, może być i LOK. Tylko, że LOK to organizacja o wielostopniowej strukturze. Od dawna zreszta głównie nastawiona na kształcenie kierowców, bo z tego ma kasę. Są napewno w wielu odziałach w miarę prężne sekcje strzeleckie posiadające swoje strzelnice.

Ja najbliższą mam w Mławie, ale tylko do broni małokalibrowej bocznego zapłonu. Poza tym za przynależność życzyli sobie 2 lata temu - 250 zł wpisowe i 250 składka roczna. LOK-i mają też Kluby Żołnierzy Rezerwy, którym raz do roku fundują dzięki wojsku zawody strzeleckie.

Nie sądzę, aby Zarząd Główny LOK był zainteresowany przygarnięciem do siebie na specjalnych warunkach sekcji CP. Raczej odesłałby nas do swoich oddziałów właściwych dla rejonu zamieszkania. Czyli nadal bylibyśmy w rozproszeniu. Ale może się mylę? Proszę o jakieś konkrety.
Awatar użytkownika
Smoking Gun
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Smoking Gun »

George – ja i koledzy płacimy obecnie składkę klubu strzeleckiego,
w wysokości 600 zł rocznie.

To jest składka utargowana, bo miało być 1200zł.
Awatar użytkownika
cpt.Nemo
Stary bywalec
Moja broń:

Smoking Gun pisze:600 zł rocznie.

To jest składka utargowana, bo miało być 1200zł.
Ale to chyba zalezy czego kto od strzelania oczekuje :)
Ja pykam sobie, gora jakies 50 razy rocznie choc pewnie blizej trzydziestu odliczajac wyjazdy na zawody, pore jesienno zimowa mniej sprzyjajaca strzelectwu i lato kiedy wygrywa motocykl choc czasem wiezie mnie i na strzelnice. Place za strzelnice 10 lub 15 zl. Do zadnego klubu nie naleze i raczej nie zamierzam. Mam za duzo hobby zeby w kazdej dziedzinie sie do klubow zapisywac. Musialbym jeszcze zapisac sie do klubu motocyklowego, zeglarskiego i krotkofalarskiego - to tylko z tych wazniejszych rzeczy ktore lubie i uprawiam :)
mura
Moja broń:

Post autor: mura »

Smoking Gun pisze:...600 zł rocznie...
Jestem zdumiony. Jak można dać się zrobić w konia. Ja płacę 250 rocznie z nieograniczonym dostępem do strzelnicy.
Awatar użytkownika
cpt.Nemo
Stary bywalec
Moja broń:

mura pisze:Jestem zdumiony. Jak można dać się zrobić w konia. Ja płacę 250 rocznie z nieograniczonym dostępem do strzelnicy.
Tez bym tak chcial, ale u nas oplata za czlokostwo to jedno a za strzelnice to drugie, dla czlonkow strzelnica nieco taniej, ale w sumie przy niezbyt czestym strzelaniu to sie nie bardzo oplaca byc czlonkiem :(
Awatar użytkownika
Smoking Gun
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Smoking Gun »

Mura – miało być 1200 zl, ale kolega nie popuścił i udało się dogadać na 600 zł.
Mamy nieograniczony dostęp do strzelnicy, i jesteśmy zadowoleni. :)

Alternatywa była – strzelać w domu w piwnicy lub w plenerze.

Jakie mieliśmy wyjście?

Kapitanie – nie zawsze można przeliczać tylko, co mi się opłaca,
Chcieliśmy klubu CP i równych praw,
I za to byliśmy i jesteśmy gotowi nawet więcej zapłacić.

Może w końcu wyjdziemy z podziemia.
GregS
Moja broń:

Post autor: GregS »

Po tygodniu od ostatniego postu i lekturze tematow na obydwu forach doszedlem do wniosku ,ze nigdy nie powstanie stowarzyszenie o jakim mowa w topicu :-x :-(

Cale tzw srodowisko cp, to zbior luzno ze soba powiazanych ludzi o roznych zainteresowaniach ,priorytetach ,motywacjach ,ktorzy strzelaja z broni czarnoprochowej .Robia to bardziej rekreacyjnie niz sportowo,kiedy chca i gdzie chca(mowa o strzelnicach oczywiscie ).Niektorym wystarcza bron lontowa ,skalkowa. Inni strzelaja tylko z odprzodowej broni kapiszonowej jednostrzalowej .Innym pasuje okres rewolwerow i broni odtylcowej .Jeszcze inni interesuja sie bronia czarnoprochowa z pozniejszego okresu ,ale niestety nie moga bo ustawa nie zezwala...Dlatego sie staraja ...

Tylko niewielu z tych ludzi -srednio okolo 30 tych samych osob jezdzi na zawody po calej Polsce ,strzelajac i konkurujac ze soba .

Czesc z nich ,zrzeszona jest w bractwach kurkowych np Bractwo Czerskie jest najliczniejsza grupa ,potem rozproszony Slask (nazywajacy sie Slaskiem ),Krakow i jednostki z POlski

Reszta tzw spolecznosci w 90 % sadzac po ilosci forumowiczow i ludzi ktorych spotykam ,ani mysli jezdzic na zawody -nie musza ,nie udziela sie na forumach i w ogole sie nie interesuje sprawami cp .Strzelaja bo moga i juz..I na tym poprzestaja ...Im Navy i przyslowiowy Hawkenik w zupelnosci do szczescia wustarcza...

I tu pytanie
Jak wiec moze powstac jakas reprezentujaca nas organizacja?
Latwiej maja bractwa ryserskie ,kurkowe-rekonstrukcyjne gdyz zrzeszaja pasjonatow danej epoki ,hobbystow ktorzy zyja tym co robia i sa gotowi do obrony swoich wartosci.
Popatrzmy jak sa zorganizowani ?(...)

Zobaczmy co wyprawiaja ?

Przeciez ponad 100 000turystow co roku jezdzi ogladac bitwe pod Grunwaldem w ktorej biora udzial tysiace rycerzy ! .
Rekonstrukcje Ncy Listopadowej ,bItw epoki napoleonskiej itp sa mozliwe dzieki pasjonatom ktorym zalezy by sie cos dzialo .Strzelanie z armat na ulicach miast ,palby karabinowe i cale armie uzbrojonych po zeby zolnierzy.Skad oni biora proch ?
Ktorzy wszelkie problemy natury urzedowej zalatwiaja bez strachu i leku ,sa solidarni w dazeniu do celu .
I dlatego sa silni i sie z nimi licza .Moze wiec trzeba wziac z nich przyklad ?

Ale jak ?
Jak polaczyc rozne priorytety i ogolna niechec do stowarzyszen i zwiazkow ?

Jestem ciekawy czy jesliby powstala grupa rekonstrukcyjna odtwarzajaca jakis oddzial z powstania styczniowego to czy tez mieliby problem z interpretacja ustawy ?Daty?Dopuszczonej broni ?

Czy po prostu wystapiliby o zbiorowe zezwolenie(cos podobnego istnieje na kusze wydawane na bractwo) na bron kapiszonowa wszelkiego rodzaju i trzpieniowa ,rownie czesto uzywana w powstaniu?

Mozeto wlasnie tedy droga ....
Kto jest za tym by rozszerzyc asortyment o inne rodzaje broni kapiszonowej po 1850 powinien zalozyc grupe rekonstrukcyjna np armii US lub konfederatow lub Zuawow styczniowych .

Moze to tak sie robi ?
Grupa taka bedzie zrzeszac zapalencow .,pasjonatow i idealistow oddanych sprawie.
A inni ? Niech sobie sami radza ....

ps To takie tam przemyslenia ... :lol:
ODPOWIEDZ