Początek przygody z czarnym prochem

ODPOWIEDZ
Czarnowidz
Stary bywalec
Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock

Post autor: Czarnowidz »

Scyzorze radzę jednak posłuchać Marka i ciachnąć tą brandkę. Rozwiercenie tego poprzecznego otworu jej nie wiele da. Nie będziesz miał jak go wyczyścić z nagaru prochowego i po czasie nagaru zbierze się tyle że zapcha on ten otwór tak mocno że utrudni to zapłon powodując niewypały.

No chyba że przyspawasz wiertło 5,5mm do śruby którą będziesz wkręcał w gwint w stemplu. Wówczas ten otwór z osadu prochowego mógłbyś czyścić tym wiertłem wkręconym w stempel wkładając je do lufy i kręcąc. :wink:
Awatar użytkownika
scyzor
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: scyzor »

Hmmm... Pewnie masz rację Czarny :?
Chciałem dać jej jeszcze jedną szansę :lol: ale chyba lepiej jak zrobię właśnie tak jak piszecie :)

Tak sobie pomyślałem po czasie, że może intencją hiszpańskiego twórcy był centralny zapłon ? Tylko czy to ma jakieś znaczenie ??
Awatar użytkownika
Bready
Stary bywalec
Moja broń: Duzo ,dawno nie liczylem ;)

Post autor: Bready »

Prawde powiedziawszy to ja w poprzednim poscie tez tak chcialem napisac ,uciac i tyle.
Wstrzymalem sie ,bo to jakby nie bylo przerobka broni ,i spodziewalem karcacych reakcji ze strony innych uzytkownikow.
Rozbroil mnie tekst Marka "Możesz rozwiercić ale najlepiej wiertłem pasującym do kalibru kuli" :-D ,i to chuba najsluszniejsze rozwiazanie ,ale latwiej uciac niz wiercic.
Awatar użytkownika
scyzor
Stary bywalec
Moja broń:

Owszem Bready - przeróbka ale co z tego ?
To nie jest "istotna część broni" od strony prawnej, a od strony bezpieczeństwa nic nie zmieni przerobienie brandki na "typową" bo cały gwint pozostanie a ja widać trafiłem na jakiś przerost formy nad treścią :? :lol:
Tak, uciąć łatwiej ale to nieodwracalne jednak więc spróbowałem najpierw rozwiercenia. Tylko dlatego i będąc świadomym, że może za tydzień-dwa znowu ją wykręcę i utnę w cholerkę :lol:
Awatar użytkownika
scyzor
Stary bywalec
Moja broń:

Wczoraj w końcu po długiej przerwie byłem na strzelnicy :D
A więc tak - szczerbinki regulować nie muszę - przynajmniej w pionie wszystko wchodzi jak trzeba. Rozrzut w poziomie - równy więc to raczej moja wina.

Co do brandki - na 12 strzałów zdarzył się tylko jeden niewypał. Ale to raczej z winy poczynionego chwilę wcześniej nieco karkołomnego czyszczenia lufy (z braku przybitki).
Tak więc jeszcze to poobserwuję. Jak będą niewypały - ciach brandkę i koniec ;)
Kilka razy natomiast nie odpalił kapiszon - i to mnie nadal wkurza... Aczkolwiek nie było już tak że nie odpalił 2 razy i wykruszył się... Ale to już chyba kwestia kominka. Sprawdzę drugi.
Strzeliłem też z pocisku minie: w sam środek tarczy w pionie. Nieco pod czarnym. Ale otwór w tarczy idealny!! Pocisk nie koziołkował a przypomnę że mam gwint 1/66 !!!
Na sam koniec udało mi się wbić kulę nie nasypawszy prochu :-D :lol: :lol: :lol:
Na szczęście mój Niemiec był litościwy i zdążyłem użyć tylko krótszej końcówki startera :D
"Grajcar" w postaci wkręt do rigipsów i imadło załatwiły sprawę :)
Ostatnio zmieniony pn 30.lip.2012 - 10:25 przez scyzor, łącznie zmieniany 1 raz.
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: mkowalczuk »

Jeśli rozwierciłeś brandkę to wystarczyło podsypać troszkę prochu przez kominek. Wiesz: sypiesz kilka ziaren i stukaniem je wsypujesz do środka. Potem kolejne kilka ziaren i jak uznasz, że wystarczy - bum. Całkiem mały ładunek potrafi wypchnąć kulę z lufy.

Od jakiegoś czasu jestem wrogiem grajcarowania. Unikaj kombinowania przy wylocie lufy gdy tylko się da. To zdrowa zasada.
Awatar użytkownika
scyzor
Stary bywalec
Moja broń:

Wiem Marku - próbowałem odkręcić rewizyjkę w brandce ale najwyraźniej chiński impus skręcił się w warkocz :-D :lol: Mimo, że śruba była posmarowana smarem miedziowym...
Dalej szkoda było kombinować bo i tak już praktycznie się zwijaliśmy.
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

Trzeba było odkręcić kominek. Tamtędy też się da wsypać proch :P
Awatar użytkownika
scyzor
Stary bywalec
Moja broń:

Wiem wiem... ale gra była nie warta świeczki :P
Czarnowidz
Stary bywalec

Smar miedziowy na gwinty kominków i śrub rewizyjnych kanałów zapałowych to nie najlepszy wybór. Olej zawarty w tym smarze w czasie strzałów się wypala zostawiając twardy nagar powodujący zacieranie się tych gwintów. Nowak wyraźnie ostrzega w swojej książce by nie smarować tych gwintów smarami zawierającymi olej gdyż grozi to ich zatarciem i konieczną wizytą u rusznikarza. Zaleca on smarowanie tych gwintów specjalną pastą teflonową lub pyłem grafitowym.

Ja gwinty kominków w Hawkenie i w Walkerze smarowałem smarem grafitowym na zmianę z specjalną pastą do gwintów kominków z HEGE. Smar grafitowy w Walkerze sprawował się dobrze, w Hawkenie przy dużej ilości strzałów pojawiały się problemy z odkręcaniem kominka. Dodałem wówczas do smaru pyłu grafitowego by smar zrobił się bardziej "chudy" (zmniejszyłem w ten sposób procentowy udział oleju w smarze). Przyniosło to poprawę i problemu z odkręcaniem kominka znikły.

Niestety w Sharpsie przy dużej ilości strzałów wróciły problemy z zacierającym się kominkiem. Tu mi się sprawdza tylko pasta z HEGE.
Awatar użytkownika
scyzor
Stary bywalec
Moja broń:

No proszę ! Cenne info! Mniejsza z tą śrubką bo pożytek z niej mały, ale kominki...
Muszę sprawdzić jak tam w Naviku :shock:
Awatar użytkownika
Bready
Stary bywalec
Moja broń: Duzo ,dawno nie liczylem ;)

Post autor: Bready »

Zapal w deerhunterze wkrecam na tasme teflonowa.
Do in-line kupolem smar do korka lufy (Breach Plug Grease) CVA ktory jest tez do kominkow.
http://www.bigsupplyshop.com/CVA-Slick- ... 23053.html
Czy do Remingtona do kominkow stosowac ten smar ,czy probowac na tasme teflonowa?
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

:shock:
Ale kombinujecie. Troszkę grafitu z ołówka na gwint i jest cacy.
Dodatkowo - kto powiedział, że te elementy mają być przykręcone "na chama"?
Czarnowidz
Stary bywalec

Nie no, zarówno kominki jak i buksiki przykręca się do tzw. "lekkiego oporu".

W na kominku w Sharpsie nawet mocno odchudzony smar grafitowy się poddał. Czystego pyłu grafitowego szczerze powiedziawszy nie próbowałem.

Ta pasta - smar którą pokazałeś Bready z pewnością będzie dobra do kominków do Remingtona. Kominki w rewolwerach są mniej "obciążone termicznie" gdyż każdy kominek pracuje co 6-ty strzał. :wink: Z tego powodu mniej się zapiekają niż w karabinach czy pistoletach.
Awatar użytkownika
scyzor
Stary bywalec
Moja broń:

Witam po długim urlopie :)
W trakcie byłem na strzelnicy raz i, że tak powiem bez zmian.
Jedyny eksperyment to wcześniej nasmarowane flejtuchy (w dokładniej nasączone roztopionym smarem). Jakoś jednak mi wyszło na to, że przy tym szybciej brudzi się lufa :shock: :-x :-D Czy to możliwe ???

Poza tym "doskonaliłem się" w strzelaniu z jednej ręki - 1 września zawody w Dąbrówce Leśnej i tam tak trzeba :?
Wyniki średnie ale z jednego z bębnów 4 strzały w czarnym. Jak seria z peemu w jednej linijce :shock: :lol: :lol: :lol:

Mam dylemat czy na tych zawodach strzelać... 100 m :-D ?
Wpisowe jest 60 zł. niezależnie od ilości konkurencji to z jednej strony czemu by nie a z drugiej... pewnie tylko zmarnuję proch i kule bo 100m nie strzelałem jeszcze nigdy. A i nawet nie zdążę spróbować wcześniej :?
No i ewentualnie z jakiej pozycji próbować? :?
Wyciąg z regulaminu konkurencji:
"Dowolny karabin kapiszonowy 100m (13 strzałów,trzy próbne 10 ocenianych czas 30 min)
Uwaga: W tej konkurencji dopuszczamy dowolną pozycję z zastrzeżeniem iż broń nie może być oparta o przedmioty obce (jedynie własne ciało)
"
ODPOWIEDZ