Jako że niedawno i ja stałem się posiadaczem Sharpsa nadszedł czas by zabrać głos w temacie o tym ciekawym karabinie. Zacząć pragnę od przywitania wszystkich "ostrych strzelców".
Na początek kilka słuw o moim sprzęcie. Otóż zakupiłem egzemplarz mocno wysłużony choć jeszcze w miarę sprawny od pewnego pana poznanego na strzelnicy. To coś nie posiada na sobie oksydy. Właśiciel twierdził że wukonany jest ze stali nierdzewnej. Czy to prawda to się okaże z czasem.
Jedyne napisy jakie udało mi się odszukać to napisy na lufie o treści: I.A.B. GARDONE V.T.-MADE IN ITALY
I z drugiej strony lufy: BLACK POWDER ONLY CAL.54
i na lufie przykryte łożem: 3 punce z czego pierwsza nie wyraźna a trzecia ma u góry gwiazdkę w okręgu a niżej litery PN następnie wybite: A100 a potem napis ładnymi literami: IAB.
Dalej w trapezowym wyfrezowaniu na tulejkę w którą wkręca się wkręt którym mocuje się łoże do lufy wybite: K100
Jest jeszcze nabite: A100 na komorze zamkowej w miejscu gdzie zaczyna się rowek którym wprowadza się patron do komory nabojowej i łączy się ona z warkoczem kolby.
W drugie święto postanowiłem wypróbować karabin. Dostałem do niego 17 gilz mosiężnych oraz 11 pocisków. Karabin ma włożony w otwór w gilotynie krążek z brązu. Właściciel karabinu sypał proch do gilzy zatykał ją pociskiem a następnie sklepową metką zaklejał otwór zapałowy. Od początku to rozwiązanie mi się nie podobało. Metki się odklejały i proch z nich się wysypywał. Ja na dno gilzy kładłem skrawek bibułki z jednej warstwy papierowej chusteczki do nosa. Na nią sypałem bezpośrednio proch i wciskałem pocisk. Obawiałem się że mogą być przez to problemy z niewypałami ale niczego takiego nie zauważyłem.

Wykonałem też trzy testowe patrony w papierowej gilzie.
Pierwsze strzelanie miało charakter wyłącznie poznawczy. Chodziło mi o poznanie karabinu i wykrycie ewentualnych problemów z odpalaniem o których wielokrotnie czytałem. Z tego powodu nie przejmowałem się zbytnio skupieniem jakie uzyskiwałem. Na to przyjdzie jeszcze czas.
Mam też jedno pytanie do użytkowników tego karabinu: Jakimi sposobami uzyskują czelność zamka by wyeliminować przedmuchy?