o masie 3,1kg
...albo z expresu 475

Bullet weight/type Velocity Energy
480 gr (31 g) 2,200 ft/s (670 m/s) 5,170 ft·lbf (7,010 J)
500 gr (32 g) 2,150 ft/s (660 m/s) 5,140 ft·lbf (6,970 J)
Tak bo robienie skupienia na 100 to Brenchrest... czyli wpływ wiatru mały, lub niezauwa zalny, dystans taki, że każdy pocisk am płaski tor (no nie CP)mkowalczuk pisze: Myślisz, że 100 m to marnowanie amunicji? Uważam, że to nie do końca tak. Jak nie zrobisz skupienia na 100 m to i na 800 będzie średnio.
...przy tym kalibrze to nie problem.... zmojego malusiego 30-06 też tak miałem, ale bolesne kopniecie powoduje ...........mkowalczuk pisze:Hamulec powoduje to, że na 100 m celownik po strzale zostaje w obrębie czarnego.
Nie prawda.. po pierwszym strzale z zimnej(to zależy czy ustawiasz na strzelanie "myśliwskie" czy "ogólne.... przy pierwszym pamiętaj odchyłke, przy innych pole trafieniaWiem, ze Tikka Hunter w tym kalibrze jest mało przyjemna, ale z taka lufką strzelisz pewnie 3 razy i masz już po skupieniu, aż do czasu gdy lufa ostygnie? Kolega ma CZ i właśnie tak się zwykle mu zabawa kończy w najlepszym momencie.
/
sprawdź w kalkulatorze te 2,5,% co to daje na tarczy na 800mmkowalczuk pisze:A ja jak będę strzelał -sprawdzę na tej samej serii amunicji czy różnica temperatur ma wpływ na prędkość początkową i jak duża jest ta różnica.
kalkulator podpowiada, że przy zmianie temp. o 15 stopni prędkość wzrasta o 2,5% Jest to jednak dana, którą można zmienić, więc warto to sprawdzić, tyle, ze musze strzelać w temp. +18 stopni, a trudno zamówić taką temperaturę
amoże inaczej?mkowalczuk pisze:Testuj różne koszyczki, woreczki itd.
Ja stosowałem w lefoszce zwykłe koszyczki z broni nitro. Działało. Pokrycie było równomierne i wiązka była ok. 50% węższa.
Różnica między 3 a 15 stopni na 800 m to 2,41 MOA - niby tylko 6 cm, ale dodajmy do rozrzutu strzelca te 6 cm i okazuje się ze to już sporo