http://www.statehuntandfishregs.com/PA/
masz regulacje na obecny sezon.
Nie patrz na rejony 2b, 5c i 5d ,bo to daleko ode mnie ,a w 5c nie ma zabardzo gdzie polowac ,5d to wogole nieporozumienia ,bo w rejonie Philadelfi nie wolno polowac z broni palnej wolno tylko z luku i kuszy ,mnie interesuja rejony 3b ,3d ,4c,4d i 4e
Generalnie kapiszonowcy maja niewiele wiecej ,chyba tydzien ,dlatego zdecydowalem sie na skalke ,pare tygodni wiecej bede mial.
Na luk czy kusze to chyba jestem troche za stary (czytaj za ciezki zeby cichaczem podchodzic zwierzyne

Nie ma podzialu na bron wspolczesna i historyczna ,podzial jest nastepujacy:
luk i kusza
bron skalkowa
bron odprzodowa
bron srutowa
bron bocznego zaplonu
bron centralnego zaplonu
Przy czym w sezonie na odprzodowa skalkowa jak najbardziej tez.
Boczny zaplon jest dopuszczony w jesiennym sezonie na indyka ,oprucz broni srutowej ,i to jedyne jego zastosowanie ,poza zwierzyna futerkowa ,na ktora nie poluje.
In-line jezeli ladujesz przez lufe prochem ,a nie przez korek pelets-ami jest jak najbardziej bronia odprzodowa.
Jako ciekawostka ,to mozna lapac futerkowce w potrzaski do 6 cali srednicy ,bez ostrych elementow ,zreszta od nich wziela sie nazwa "traper".
Napewno nigdy tak "polowac" nie bede.
Pozdrawiam
P.S.
Zapominalbym ciekawostki ,z broni odprzodowej mazna polowac z broni dlugiej kal. .44 lub wiekszy ,oraz pistoletow i rewolwerow kal. .50 lub wiekszy