Jakie kule do Walkera?

Generalnie broń krótka taka jak rewolwery oraz pistolety.
Czarnowidz
Stary bywalec
Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock

Post autor: Czarnowidz »

Do kuli sypałem od 1,5g do 2,5g. Najlepsze rezultaty jednak uzyskiwałem na naważkach z przedziału 1,7g - 2,0g. Pod Conical sypałem 2g. Z tym że zarówno pod kule jak i pod conicale sypałem kaszkę mannę by pociski znajdowały się możliwie blisko wylotu komory.

Przy REALach już nie było za bardzo miejsca na kaszkę więc z niej zrezygnowałem. Proch pod nie odmierzałem taką badziewną mosiężną regulowaną miarką z HEGE. Wiem z doświadczenia że to co pokazuje ta miarka znacznie się mija z tym co pokazywały wagi. :x Stopniowo zwiększałem naważki by podsunąć pociski jak najbliżej krawędzi komory nabojowej. Doszedłem do 45 grein według tej badziewnej miarki z HEGE.

Myślę że kula przy naważkach powyżej 2g (zależnie od właściwości prochu, twardości stopu i kalibru kuli) zacznie się zrywać z tego płytkiego gwintu w lufie. Przy conical można bardziej poszaleć ale nie wiem gdzie jest granica bo ze względu na brak pędnika nie dane mi było do tej pory lepiej poznać tych pocisków. :( REAL-e mają największą powierzchnię kontaktu z gwintem w lufie więc można dać nieco więcej. Z tego co policzyłem te 45 grein = 2,9g. Z doświadczenia wiem że to będzie mniej, jakieś 2,6-2,8g.

Dzięki temu że ten pocisk jest taki ciężki dłużej trwa jego przejście przez lufę a co za tym idzie proch ma więcej czasu na spalenie się niż przy lżejszych pociskach które zdążą opuścić lufę przed spaleniem się całej naważki.
ODPOWIEDZ