Sprzęt do elaboracji - co polecacie

mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

Sprzęt do elaboracji - co polecacie

Post autor: mkowalczuk »

Jako, że chyba najpierw zostanę kolekcjonerem broni współczesnej jak sportowcem zastanawiam się (produkcję oczywiście rozpocznę gdy dostanę kwity) jak w zaciszu domowym rozpocząć produkcję amunicji do np. Lee Enfielda. .303 brit. Na półkach w Szczecinie to towar mocno egzotyczny, więc nawet zakup widzę czarno. Dostałem też dobrą radę: S&B nadaje się w tym kalibrze głównie jako "dawca łusek". Jestem więc skazany na elaborację.
Matryce sa u Freda. Pociski tez u niego można dostać.
Ceny prac w USA zaczynają sie od ciut ponad 100 USD. Solidniejsze jednak to wydatek ok 200 bez osprzętu. W Europie - ceny podobne ale zwykle to co w USDF - tu jest w Euro. Cyferki jednak przed wskazaniem waluty - zwykle się nie zmieniają in mius.
Może macie jakieś pomysły gdzie kupić coś z czego będzie się zadowolonym przynajmniej na początku, a co nie zwali z nóg i nie pogrzebie szansy na kolejne zakupy broni :-)
U Michała można dostać prasę jednostanowiskową za niecałe 200 zł. Do tego matryce i jakoś by było, ale nie mam pojęcia ile to jest warte. Niby materiał solidny, ale wolę zapytać co i jak, bo np. lekki luz i krzywe osadzenie pocisku by mnie nie cieszyło.
Osadzarka do spłonek też u Michała jest. Cena 138 zł. Jest/są jakieś alternatywy?

Zakup traktuję raczej jako początek do tego by móc w przyszłości elaborować również amunicję bardziej ambitną np. do LR
Awatar użytkownika
oktogenek
Moja broń:

Post autor: oktogenek »

do amunicji karabinowej nie kupuj pras z otwarta ramą bo będziesz mieć kiepską powtarzalność ale do pistoletowej czy rewolwerowej można kupić taką od Michała, najlepiej poczytaj sobie to forum: http://www.elaboracja.pl/forum/index.php choć momentami chłopaki tam trochę przesadzają z precyzją elaboracji :D
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

Czyli np. Lyman T-Mag II to kiepski wybór do amunicji karabinowej?

Zerknąłem na polecane forum. Dzięki!
Czeka mnie sporo czytania, więc nie będzie mi się dłużyło:-)
Gość

Post autor: Gość »

możesz zakupić tą książeczke.. znajdziesz to i OWO
http://www.elaboracja.pl/book/
Awatar użytkownika
mkl1
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: mkl1 »

mkl1 pisze:Możesz zakupić tą książeczke.. znajdziesz to i OWO
http://www.elaboracja.pl/book/
Mirek (nie wiem dlaczego "GOŚĆ")
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

Mirku - w czym tkwi wyższość polecanej wyżej pozycji w stosunku np. do AMUNICJA I JEJ ELABORACJA Ejsmonta
Morawskiego polecają na forum elaboracyjnym, więc wydaje sięb być lepszą propozycją, ale zastanawiam się czy więcej się nie dowiem czytając forum i ucząc się na własnej "dup...e" :-).
Awatar użytkownika
mkl1
Stary bywalec
Moja broń:

Naprawdę nie Wiem :ops: bo nie miałem ksiązki prof. Ejsmonta w ręce...
Mam tylko to co z postu powyżej...
Każda o podstawach elaboracji jest OK, a potem należy spotkać kogoś co to NAPRAWDĘ ROBI i pobrać nauki i wiedzę "tajemną :-D
Przynajmniej ja tak kombinuje, bo bnie zabiorę się za zakupy i elaboracje przed spotkaniem się w "warsztacie elaboracyjnym, gdzie bedę mógł "wszystkiego pomacać" a przedewszystkim się poduczyć..
Bo to naprawdę się różni od eleaboracji CP
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

:D
Wiem, że to kolejne pole dla mnie dziewicze i to chyba najbardziej mnie pociąga.
Z tego co już się naoglądałem to najbardziej mi się podoba coś na zasadzie kombajnu, jak np. Lee PRO 1000
Produkcja prawie taśmowa :shock:

Jest w Szczecinie przynajmniej jeden gość, który sam robi amunicję, bo zbierał na strzelnicy łuski po sobie. Muszę jakoś namówić Go na zwierzenia :-)
W polecanej książce są dane potrzebne do elaboracji np. ładunki, wymiary? Wiem że to drugie można, a nawet trzeba regulować do własnej broni, ale ładunki zapewne są jakieś stałe.
Awatar użytkownika
mkl1
Stary bywalec
Moja broń:

mkowalczuk pisze::
W polecanej książce są dane potrzebne do elaboracji np. ładunki, wymiary? Wiem że to drugie można, a nawet trzeba regulować do własnej broni, ale ładunki zapewne są jakieś stałe.
Nie, jest ogólnie, ale są prztoczone podstawowe parametry amunicji....
Dlatego oddaliłem TEMAT
Na razie strzelam z Fabrycznej LapuA
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

Zakładam, że łatwiej będzie dostać kwity na kolekcjonerską. W Szczecinie nikt mi na ten kwit amunicji nie sprzeda, bo bardzo się boją dzielnicowego. Wykombinowałem też, że najpierw powalczę z Lee Enfieldem, a więc czeka mnie konieczność elaboracji. Jak się temu przypatrzeć - to doskonała okazja więc by się nauczyć i popróbować jak przyjdzie czas. Dziś zaś by czasu nie marnować na nerwy oczekiwania na decyzje - rozglądam się jak temat ugryźć.
Na egun znalazłem takie ustrojstwa:
http://www.egun.de/market/item.php?id=3398883
http://www.egun.de/market/item.php?id=3237467
Do 9 PARA będzie chyba OK. Czy do karabinu - nie mam pojęcia. Boję się, że automat jest jednak za mało precyzyjny. Wydaje się, że do karabinu by wypadało mieć jednak coś w układzie "O" i to możliwie solidnego. Ale jak się zastanowić, to całość pracy odbywa się w matrycy, a nie "w powietrzu".
Wyjdzie na to, że najpierw bym musiał zobaczyć wynik pracy kilku pras. Pomierzyć, poważyć i porównać. Tyle, ze to trochę głupie samemu kupować sprzęt do testów, a potem coś co odpadnie -sprzedawać ;-) Tak samo głupie jak od kogoś sprzęt pożyczyć, a potem skrytykować :-(
Awatar użytkownika
mkl1
Stary bywalec
Moja broń:

Aleś się napalił na Enfielda..... ale........... poczytaj o tym sprzecie :
- czy MK I "II" "IV"... który,,,, bo się rózniły i to znacznie. a szczególnie wykonaniem :-D

PO :shock: przerabiałem Temat Enfielda......................... :ops: i, no tak, że oddałem pole...
Ostatnio zmieniony wt 01.lis.2011 - 16:08 przez mkl1, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
oktogenek
Moja broń:

Post autor: oktogenek »

Popatrz tez na amerykańskim Ebayu, czasami można coś kupić za połowe ceny jak u Nas czy na Egunie a sporo sprzedawców wysyła do Polski bez problemu
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

Mirku - jeśli kwity sportowe będą w tym samym czasie to będzie Savage lub Remington
A jeśli dostanę najpierw kolekcjonerskie, a sportowe będą sie wlec - to mam alternatywne rozwiązanie. tak czy inaczej -CP chyba mocno zredukuję, więc będzie kasa i na jedno i na drugie.

Oktogenek - popatrzę.
Boję sie jednak, ż to może być już sprzęt lekko rozklekotany:-(
Awatar użytkownika
mkl1
Stary bywalec
Moja broń:

mkowalczuk pisze:Mirku - jeśli kwity sportowe będą w tym samym czasie to będzie Savage lub Remington:-
Zauważ prosze, że obydwie firmy mają inne skręty gwintu - przy tym samym kalibrze, czyli nie wpadnij w moją pułapkę :P
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

No dobrze, ale który z nich będzie lepszy? Zakładam że .308 na pierwszy ogień pójdzie, bo od biedy i na 100 i na więc ej strzelę, a 223 raczej na więcej niż 300 to chyba już zaczyna być problem np. w wietrze.
ODPOWIEDZ