Prace nad ustawą o broni i amunicji
-
- Stary bywalec
- Moja broń:
Czy mam rozumieć, że to między innymi Twój pomysł czy tak sobie tylko rozmawiamy?
Przypomnij mi jaką logiką i zasadami kieruje się prawo w przypadku zakupu amunicji do broni nie wymagającej zezwolenia?
Kwestia prawa do posiadania tej amunicji chyba nie wymaga bowiem już żadnego wyjaśniania - prawda?
Te "nie" Policji też jakoś musiało by być uzasadniane. Samo chciejstwo w tym względzie to za mało, bo na dziś mamy dość poważną niekonsekwencję prawną: inaczej traktowana jest broń, a inaczej amunicja do niej. Masz świadomość powagi tego stanu i ryzyka ewentualnych dróg by ten problem rozwiązać?
Przypomnij mi jaką logiką i zasadami kieruje się prawo w przypadku zakupu amunicji do broni nie wymagającej zezwolenia?
Kwestia prawa do posiadania tej amunicji chyba nie wymaga bowiem już żadnego wyjaśniania - prawda?
Te "nie" Policji też jakoś musiało by być uzasadniane. Samo chciejstwo w tym względzie to za mało, bo na dziś mamy dość poważną niekonsekwencję prawną: inaczej traktowana jest broń, a inaczej amunicja do niej. Masz świadomość powagi tego stanu i ryzyka ewentualnych dróg by ten problem rozwiązać?
Tak sobie rozmawiamy.Dyskutujemy z kolegami na strzelnicach. Od Sejmu jestem daleko.
Śledziłem na bieżąco prace nad ustawie, od wersji KGP poczynając.
Byłem kilka lat temu na spotkaniu z okazji Hubertusa, był, K. Rzemek, handlowcy, przedstawiciele MSWiA i KGP . Dlatego znam ich poglądy i zdanie w tym temacie, to jest beton, i świadomość posiadanej wielkiej władzy, nie ma kompromisu. Pamiętam, że pani chyba z Terroru Kryminalnego wspominała, że będzie definicja repliki i problem rozwiąże. Myślę, że to miała być taka definicja, która wyklucza możliwość oddania strzału z tej broni. P. K. Rzemek zapytał o proch, a oficer z KGP, że w ten sposób będziemy mieli uzbrojonych w to kiboli (kilka dni wcześniej była zadyma kiboli na starówce w Warszawie).
W sejmie się udaje, bo oni są tylko jedną z zainteresowanych stron. Wszystko zależy od posłów, mogą posłuchać Policji, albo innych zainteresowanych, muszą być dobre argumenty.
Wierz mi, gdyby nie nasi koledzy z organizacji strzeleckich, przeszła by początkowa wersja Policji - rządowa, albo jeszcze gorsza.
Śledziłem na bieżąco prace nad ustawie, od wersji KGP poczynając.
Byłem kilka lat temu na spotkaniu z okazji Hubertusa, był, K. Rzemek, handlowcy, przedstawiciele MSWiA i KGP . Dlatego znam ich poglądy i zdanie w tym temacie, to jest beton, i świadomość posiadanej wielkiej władzy, nie ma kompromisu. Pamiętam, że pani chyba z Terroru Kryminalnego wspominała, że będzie definicja repliki i problem rozwiąże. Myślę, że to miała być taka definicja, która wyklucza możliwość oddania strzału z tej broni. P. K. Rzemek zapytał o proch, a oficer z KGP, że w ten sposób będziemy mieli uzbrojonych w to kiboli (kilka dni wcześniej była zadyma kiboli na starówce w Warszawie).
W sejmie się udaje, bo oni są tylko jedną z zainteresowanych stron. Wszystko zależy od posłów, mogą posłuchać Policji, albo innych zainteresowanych, muszą być dobre argumenty.
Wierz mi, gdyby nie nasi koledzy z organizacji strzeleckich, przeszła by początkowa wersja Policji - rządowa, albo jeszcze gorsza.
-
- Stary bywalec
- Moja broń:
Jeśli analizowałeś projekty to pewnie zauważyłeś, że nikt nie kombinował niczego w kwestii de facto ograniczenia dostępu do prochu.
Tak oceniam ten zapis: ograniczenie prawa zakupu do osób posiadających EKB.
A co do lęków Policji. Część tych lęków czasem podzielam. Jeśli ludzie rzucają się na siebie bez skrupułów, to trudno nie mieć czasem lęków. Nie powoduje to jednak u mnie chęci przyklaskiwania by wprowadzić w Polsce dobrowolną rejestrację broni palnej w zamian za bonus w postaci prawa do nabywania prochu.
Tak oceniam ten zapis: ograniczenie prawa zakupu do osób posiadających EKB.
A co do lęków Policji. Część tych lęków czasem podzielam. Jeśli ludzie rzucają się na siebie bez skrupułów, to trudno nie mieć czasem lęków. Nie powoduje to jednak u mnie chęci przyklaskiwania by wprowadzić w Polsce dobrowolną rejestrację broni palnej w zamian za bonus w postaci prawa do nabywania prochu.
Ograniczać nie było potrzeby, bo dostęp w Polsce był praktycznie zerowy. Należało zrobić, aby dostęp był (w sklepach), ten zapis umożliwia sprzedaż sklepom, co do nas, nic się nie zmienia.
To, że prochu nie można było kupić zniechęcało do zakupu broni.
Ograniczenie do EKB można przy następnej okazji zmienić.
Do EKB nie musisz wpisywać wszystkiego, ale jednostki z którymi chcesz jechać na zagraniczne zawody, wcześnie takie wyjazdy były utrudnione.
Należy pamiętać, że ta broń jest przeznaczona dla nielicznej grupy dla uprawiania hobby rekreacji i sportu. Tak musi pozostać, aby była używana tak jak dotychczas, inaczej będą musiały być wprowadzone pozwolenia.
To, że prochu nie można było kupić zniechęcało do zakupu broni.
Ograniczenie do EKB można przy następnej okazji zmienić.
Do EKB nie musisz wpisywać wszystkiego, ale jednostki z którymi chcesz jechać na zagraniczne zawody, wcześnie takie wyjazdy były utrudnione.
Należy pamiętać, że ta broń jest przeznaczona dla nielicznej grupy dla uprawiania hobby rekreacji i sportu. Tak musi pozostać, aby była używana tak jak dotychczas, inaczej będą musiały być wprowadzone pozwolenia.
-
- Stary bywalec
- Moja broń:
"Należy pamiętać, że ta broń jest przeznaczona dla nielicznej grupy dla uprawiania hobby rekreacji i sportu. Tak musi pozostać, aby była używana tak jak dotychczas, inaczej będą musiały być wprowadzone pozwolenia."
To tłumaczy Twój sposób widzenia problemu, choć nijak nie wyjaśnia przyjętej postawy.
Zakazać, ograniczyć, zrobić z tego sport dla elity. W tym kierunku faktycznie zmierzacie, ale liczę, że ludzie na to nie pozwolą.
To tłumaczy Twój sposób widzenia problemu, choć nijak nie wyjaśnia przyjętej postawy.
Zakazać, ograniczyć, zrobić z tego sport dla elity. W tym kierunku faktycznie zmierzacie, ale liczę, że ludzie na to nie pozwolą.
Nie mam nic przeciwko posiadaniu uprawianiu sportu, kolekcjonerstwu, itp. ale te minimum wysiłku, jak wyrobienie EKB dla prawdziwego pasjonata nie będzie stanowiło problemu.To tłumaczy Twój sposób widzenia problemu, choć nijak nie wyjaśnia przyjętej postawy.
EKB będzie pewną barierą psychologiczną dla osób, "nie kochających Policji".
Poczytaj, co ostatnio mówią na temat noży.
Wystarczy kilka wypadków, ekscesów a wszystkie kluby i społeczeństwo (odpowiednio podkręcone przez media) będzie przeciw.
Ustawę w takich okolicznościach można zmienić błyskawicznie (patrz dopalacze).
Jestem za jak największym otwarciem, ale ze względu na koszty i specyficzny charakter, zainteresowania bronią historyczną i jej użytkowaniem będzie przejawiała niewielka grupa prawdziwych pasjonatów.Zakazać, ograniczyć, zrobić z tego sport dla elity. W tym kierunku faktycznie zmierzacie, ale liczę, że ludzie na to nie pozwolą.
Obserwowałem (strzelam na dużej strzelnicy) wiele osób początkowo zainteresowanych , które po krótkim czasie, 6- 12 m-cy wyprzedawały zabawki, i już nie przychodzą na strzelnicę. Przy CP na dłużej pozostaje mniej niż 10% zaczynających. Oni chcieliby mieć broń współczesną, nawet nie dla sportu, ale aby mieć. Muszkiet, nie jest dla każdego, nie dlatego że ktoś zabroni, (nawet gdyby dostał za darmo nie będzie strzelał) ale on tego nie potrzebuje.
Bardzo nieliczna grupa przejawia zainteresowania bronią, a bronią CP, to może jest mniej niż jedna na 100 tys.
Na pewno wiesz o czym mówię.
-
- Stary bywalec
- Moja broń:
Jeśli przeanalizujesz co sam napisałeś to dowiesz się, że EKB jest potrzebne jak dziura w moście. Sam bowiem wskazałeś, ze w tej zabawie zostaje niewielka tylko grupa osób. Ci, co szukali szmocy - odpadają. Czemu ma więc służyć bariera z EKB związana? Chyba tylko podbudowaniu kasy Państwa. To taki "podatek" od naszego hobby płacony raz na 5 lat. Wiesz - taki podatek kiedyś płaciłem bawiąc się w CB radio. Ja płaciłem, mam jeszcze w domu zezwolenie radiowe, ale na kanale 19 było, jest i będzie tragicznie. Teraz nie płacę więc przynajmniej wiem, że nie mogę oczekiwać ze strony Państwa żadnej regulacji, żadnego porządkowego.
A może inaczej to wyjaśnię, bo może nie znasz CB radia i tamtejszych realiów: lubisz płacić za prawo parkowania w mieście? Co za tę opłatę dostajesz? W tym i ubiegłym roku było widać, że za tę kasę nawet nie raczyli odśnieżyć miejsc do parkowania.
Mam, więc gdzieś takie "regulacje". Od łapania szajbusów ma być Policja. Sitko w postaci konieczności wizyty na Policji po EKB to ściema. Ci co zechcą je ominąć - ominą bez i pozostaną poza kontrolą. Jedyne co osiągniemy to wzrost sprzedaży przez allegro węgla drzewnego, saletry, siarki i może nieznaczny wzrost ilości przypadków poparzeń w domu.
Stawianie szlabanów dla normalnych nie zmieni nic w świecie ludzi nieodpowiedzialnych.
A może inaczej to wyjaśnię, bo może nie znasz CB radia i tamtejszych realiów: lubisz płacić za prawo parkowania w mieście? Co za tę opłatę dostajesz? W tym i ubiegłym roku było widać, że za tę kasę nawet nie raczyli odśnieżyć miejsc do parkowania.
Mam, więc gdzieś takie "regulacje". Od łapania szajbusów ma być Policja. Sitko w postaci konieczności wizyty na Policji po EKB to ściema. Ci co zechcą je ominąć - ominą bez i pozostaną poza kontrolą. Jedyne co osiągniemy to wzrost sprzedaży przez allegro węgla drzewnego, saletry, siarki i może nieznaczny wzrost ilości przypadków poparzeń w domu.
Stawianie szlabanów dla normalnych nie zmieni nic w świecie ludzi nieodpowiedzialnych.
-
- Stary bywalec
- Moja broń:
Rozszerzenie daty złe nie jest. Szkoda tylko, że skutkowało dodatkowym zapisem o broni rozdzielnego ładowania.
Tak samo - nie mam nic przeciwko dobrowolnemu EKB na broń aby móc z nią poruszać się za granicą jednak pakiet już tak fajny nie jest, a co gorsza -wygląda, ze ten pakiet wymyślił ktoś z naszego środowiska uważając że to sposób by nas uszczęśliwić.
Szkoda, że nie pomyślano o dalszych tego pomysłu konsekwencjach.
Tak samo - nie mam nic przeciwko dobrowolnemu EKB na broń aby móc z nią poruszać się za granicą jednak pakiet już tak fajny nie jest, a co gorsza -wygląda, ze ten pakiet wymyślił ktoś z naszego środowiska uważając że to sposób by nas uszczęśliwić.
Szkoda, że nie pomyślano o dalszych tego pomysłu konsekwencjach.
Niektóre zapisy są na plus inne na minus.
Negocjacje na pewno były trudne, należy pamiętać, że Policja, to strona rządowa i jeżeli postawi weto, to nic z tego nie będzie. Może nawet nakazać głosowania przeciwko własnmu projektowi, dlatego, że za bardzo się zmienił i jest dla nich, nie do przyjęcia.
Jak naprawdę było, tego pewnie nigdy nie poznamy. Należy chronić takie informacje, to nie koniec. Przedstawiciele Komendy zapowiedzieli że będą pracować nad nową ustawą.
Negocjacje na pewno były trudne, należy pamiętać, że Policja, to strona rządowa i jeżeli postawi weto, to nic z tego nie będzie. Może nawet nakazać głosowania przeciwko własnmu projektowi, dlatego, że za bardzo się zmienił i jest dla nich, nie do przyjęcia.
Jak naprawdę było, tego pewnie nigdy nie poznamy. Należy chronić takie informacje, to nie koniec. Przedstawiciele Komendy zapowiedzieli że będą pracować nad nową ustawą.
-
- Stary bywalec
- Moja broń:
Narzekamy, ale zobaczcie to: co PZSS wysmażyło swoim strzelcom, którzy "było-nie było" utrzymują to cos..
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=743 ... c&start=15
"pismo do klubu"
Co maja powiedziec posiadacze broni sportowej?,o którą tak długo z P toczyli boje...
WSZYSTKO zmierza do ograniczenia POSIADANIA WSZELKIEJ broni Palnej przez obywatela.
My przynajmniej JESZCZE (jak długo?- tego nikt nie wie... może od nastepnej "noweli")
mamy to swoje CP.....
bez papieru, ale to się tez moze skończyc

http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=743 ... c&start=15
"pismo do klubu"
Co maja powiedziec posiadacze broni sportowej?,o którą tak długo z P toczyli boje...
WSZYSTKO zmierza do ograniczenia POSIADANIA WSZELKIEJ broni Palnej przez obywatela.
My przynajmniej JESZCZE (jak długo?- tego nikt nie wie... może od nastepnej "noweli")
mamy to swoje CP.....
bez papieru, ale to się tez moze skończyc

Wiadomo, jak będą zabierać. Niech ktoś mi powie na jakich warunkach można będzie otrzymać pozwolenie? Załóżmy, że mam patent, licencję, jest w klubie, zaliczy badania itd. Czy nadal trzeba przedstawiać Policji jak największą liczbę komunikatów?Co maja powiedziec posiadacze broni sportowej?,o którą tak długo z P toczyli boje...
Wiadomo, jak będą zabierać. Niech ktoś mi powie na jakich warunkach można będzie otrzymać pozwolenie? Załóżmy, że mam patent, licencję, jestem w klubie, zaliczę badania itd. Czy nadal trzeba przedstawiać Policji jak największą liczbę komunikatów?Co maja powiedziec posiadacze broni sportowej?,o którą tak długo z P toczyli boje...
-
- Stary bywalec
- Moja broń: