Dodam jeszcze , że wcale to nie zmienia faktu , że MUSIMY myśleć i działać nad takim sprecyzowaniem obowiązującego prawa , aby luki poznikały , nam strzelało się bezpiecznie i wygodnie , a dyskusje nad tym , co wolno , a co nie , przeszły do lamusa.
Chudej-JESTEś WIELKI!!!! mnie tu wykasuwują bo usiłuje wykazać-robiąc to czynnie[np posiadanie remika]-to co nawet najważniejsi ludzie od tych spraw-traktują tak samo-debilna uchwała-zdrowy rozsądek-a ty kolego nie wysilaj się nad kasowaniem moich postów-tylko powycinaj niektóre debilne wypowiedzi zestrachanych, w dołku psychicznym ludzi, które nie służą rozwojowi CP w Polsce-pozdrawiam i ja już się tu nie wypowiadam-z szacunkiem-jacek syguła.
Ton Twojej wypowiedzi zdecydował o usunięciu postu. Teraz jest znacznie lepiej .
Każdy ma prawo do wyrażania swojego zdania . Byle były zachowane normy obyczajowe.
pozdrawiam
P.S. Swoboda wypowiadania się , to zdobycz demokracji . Nie mylić , z brakiem odpowiedzialności , za wypowiedziane słowa .
Panowie - a może konkretna wiedza o przesłankach, którymi kierowali się autorzy ustawy aby przyjąć datę 1850 za graniczną dla broni czarnoprochowej ocś by w tej kwestii wyjaśniła? Czy ktoś może dotrzeć do tego stenogramu z obrad komisji? Może tu jest jakaś furtka do wykorzystania przez ekspertów.
mkowalczuk pisze:Rok przepisano z poprzedniej ustawy - jak mi się daje.
Ponadto chyba wymyślono go, by ograniczyć dostęp do nowszych konstrukcji i nie bawić sie w zawiłę definicje. Z tego co wiem - rewolwer był dużym zaskoczeniem, że się załapał.
Nie chciano bawić się w szczegółową definicję ? Zawsze się bawią , a w tym konkretnym przypadku nie chcieli ? To się nie kleji .
Zamysł był jeden ( stenogram z posiedzenia Komisji to przedstawia ) , pozwolić ludziom strzelać w celu rekreacji z broni historycznej , a rewolwery ładowane odprzodowo , takimi są .
Rok 1850 musiał zostać jakoś uzasadniony. Może rzeczywiście chodziło o wyłączenie spod ustawy rewolwerów przyjmując mylnie, że to rocznik 1851, bo ktoś nie doczytał?
W ustawie z 1961 r jast napisane: wolno posiadać bez pozwolenia wszelkiego rodzaju bron palna wytworzona przed rokiem 1850.
Nie ma w niej mowy o replikach i czarnym prochu.
To ja sie teraz dopiero dowiedziałem, ze już 45 lat temu mogłem mieć czarnoprochowca!