Sprawa interpretacji ustawy i Remi.

Generalnie broń krótka taka jak rewolwery oraz pistolety.
ODPOWIEDZ

Sprawa interpretacji ustawy i Remi.

Czas głosowania minął pt 03.lis.2006 - 11:07

Tak, trzeba walczyć i sprawę wyjaśnić.
12
75%
Nie, trzeba siedzieć cicho, bo się wyda.
4
25%

Liczba głosów: 16

Awatar użytkownika
George
Bywalec
Moja broń:

Post autor: George »

Ukłony dla Pana Komendanta KP. Ma zdrowsze podejście do sprawy niż rzeczoznawca w sprawie Remingtona.
Awatar użytkownika
amadeusz
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: amadeusz »

Dodam jeszcze , że wcale to nie zmienia faktu , że MUSIMY myśleć i działać nad takim sprecyzowaniem obowiązującego prawa , aby luki poznikały , nam strzelało się bezpiecznie i wygodnie , a dyskusje nad tym , co wolno , a co nie , przeszły do lamusa.

pimpek
jacek sygula
Bywalec
Moja broń:

Post autor: jacek sygula »

Chudej-JESTEś WIELKI!!!! mnie tu wykasuwują bo usiłuje wykazać-robiąc to czynnie[np posiadanie remika]-to co nawet najważniejsi ludzie od tych spraw-traktują tak samo-debilna uchwała-zdrowy rozsądek-a ty kolego nie wysilaj się nad kasowaniem moich postów-tylko powycinaj niektóre debilne wypowiedzi zestrachanych, w dołku psychicznym ludzi, które nie służą rozwojowi CP w Polsce-pozdrawiam i ja już się tu nie wypowiadam-z szacunkiem-jacek syguła.
tomek.44
VIP
Moja broń:

Post autor: tomek.44 »

Ton Twojej wypowiedzi zdecydował o usunięciu postu. Teraz jest znacznie lepiej .
Każdy ma prawo do wyrażania swojego zdania . Byle były zachowane normy obyczajowe.

pozdrawiam

P.S. Swoboda wypowiadania się , to zdobycz demokracji . Nie mylić , z brakiem odpowiedzialności , za wypowiedziane słowa .
Awatar użytkownika
George
Bywalec
Moja broń:

Panowie - a może konkretna wiedza o przesłankach, którymi kierowali się autorzy ustawy aby przyjąć datę 1850 za graniczną dla broni czarnoprochowej ocś by w tej kwestii wyjaśniła? Czy ktoś może dotrzeć do tego stenogramu z obrad komisji? Może tu jest jakaś furtka do wykorzystania przez ekspertów.
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: mkowalczuk »

...
Ostatnio zmieniony sob 25.lis.2006 - 19:24 przez mkowalczuk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
amadeusz
Stary bywalec
Moja broń:

mkowalczuk pisze:Rok przepisano z poprzedniej ustawy - jak mi się daje.
Ponadto chyba wymyślono go, by ograniczyć dostęp do nowszych konstrukcji i nie bawić sie w zawiłę definicje. Z tego co wiem - rewolwer był dużym zaskoczeniem, że się załapał.
Nie chciano bawić się w szczegółową definicję ? Zawsze się bawią , a w tym konkretnym przypadku nie chcieli ? To się nie kleji .
Zamysł był jeden ( stenogram z posiedzenia Komisji to przedstawia ) , pozwolić ludziom strzelać w celu rekreacji z broni historycznej , a rewolwery ładowane odprzodowo , takimi są .

pimpek
Awatar użytkownika
George
Bywalec
Moja broń:

Rok 1850 musiał zostać jakoś uzasadniony. Może rzeczywiście chodziło o wyłączenie spod ustawy rewolwerów przyjmując mylnie, że to rocznik 1851, bo ktoś nie doczytał?
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: mkowalczuk »

...
Ostatnio zmieniony sob 25.lis.2006 - 19:19 przez mkowalczuk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
amadeusz
Stary bywalec
Moja broń:

Raczej dzieło przypadku. W stenogramie możemy przeczytać o zupełnie innej wartości .

pimpek
Tomeks
Moja broń:

Post autor: Tomeks »

Oj, chyba w poprzedniej ustawie był rok 1856. Nie wiem dlaczego ale chyba tak.
Awatar użytkownika
amadeusz
Stary bywalec
Moja broń:

Tomeks , to bardzo ciekawe . Czy jesteś w stanie dotrzeć do źródła ? Może po prostu nastąpiła pomyłka ?

pimpek
Awatar użytkownika
George
Bywalec
Moja broń:

W ustawie z 1961 r jast napisane: wolno posiadać bez pozwolenia wszelkiego rodzaju bron palna wytworzona przed rokiem 1850.
Nie ma w niej mowy o replikach i czarnym prochu.

To ja sie teraz dopiero dowiedziałem, ze już 45 lat temu mogłem mieć czarnoprochowca!
Tomeks
Moja broń:

Post autor: Tomeks »

NIe, rzeczywiście: jak byk 1850. Może kiedyś mi się przywidziało.
Awatar użytkownika
Smoking Gun
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Smoking Gun »

George pisze:To ja sie teraz dopiero dowiedziałem, ze już 45 lat temu mogłem mieć czarnoprochowca!
A co mówi stara ustawa odnośnie zakupu i posiadania prochu?
ODPOWIEDZ