Jaki rewolwer na początek ?

Generalnie broń krótka taka jak rewolwery oraz pistolety.
thegenerat
Moja broń:

Post autor: thegenerat »

Masz dowodzik w kieszeni. Mozesz pelnoprawnie kupic bron czarnoprochowa i udac sie na strzelnice. Kolegow przestraszonych mlodym wiekiem po czesci rozumiem :) Srednia wieku strzelcow czarnoprochowych jest dosc zaawansowana ;-) Co chcecie wyginac jak dinozaury? ;-) Mlodych trzeba wciagnac w hobby. Powiem wam, ze ci mlodzi co to nieodpowiedzialni moga byc to sie wogole taka bronia nie interesuja. Ba oni sie wogole bronia nie interesuja. Mam 32 lata z takimi mlodzikami mam do czynienia w szczegolnosci w pracy (a w zasadzie to mialem bo teraz bezrobocie mnie dosieglo). Znajomych mam, tez w mlodym wieku i nic ich to nie interesuje. Oczywiscie stwierdza, ze fajne hobby itp ale nic po za tym. Takze jak najbardziej dobrze, ze kolega sobie znalazl ciekawe hobby a nie zainwestuje zarobionych pieniedzy w modne teraz "uzywki" ;-) Mama sie moze troche postresowac. Ojciec pewnie z toba na strzelnice bedzie ganiac ;) Dziewczyna bedzie zadowolona zes jakies hobby sobie znalazl i zainteresowania masz, choc niektore panie na haslo bron dostaja oczy jak 5 zl i prawie mdleja ;-)

Szybkiego uzbierania kasy zycze i rozwagi bo z tym hobby nie ma zartow!
Awatar użytkownika
Tennessee Tom
Moja broń:

Post autor: Tennessee Tom »

tylko jeszcze do ceny broni dolicz np po cenach z allegro: kule, proch, kapiszony, klucz do kominków, cos do zasmarowania komór, troche szpei i jakis szuwaks do czyszczenia i dbania, zeby od razu nie zapuscic, jakas walizeczka, ewentualne oplaty na strzelnicy, potem dojdzie gotowa kabura, albo graty zeby sobie samemu uszyc, moze kulolejka i tak mozna prawie w nieskonczonosc, bo potem druga bron i zaczynamy od poczatku...
:)))))
Awatar użytkownika
stulpner
Moja broń:

Post autor: stulpner »

Bisu gratuluję męskiej decyzji ! nie sugeruj się postami czarnowidzców !Sam zaczynałem przygodę ze strzelectwem mając naście lat.W połowie lat osiemdziesiątych działało wiele klubów LOK i tak jak Ty miałem od przedszkolaka pociąg do broni! Sprawiało i sprawia mi do tej pory przyjemność z samego trzymania broni w ręku,pewnie kolega Walker uzna to za jakieś zboczenie! Mam obecnie 40 lat a jak wspominałem strzelam od 25 lat z broni sportowej i współczesnej oraz od paru miesięcy z CP.W pełni podzielam Twoje zainteresowanie rewolwerami gdyż sam kupiłem 2 Nawy i teraz kupię sobie Dragoona.Jak zaczynałem strzelać to zawsze po strzelaniu wysyłano mnie na kulochwyt aby zdjąć czerwoną chorągiewkę.Po jakimś roku gdy na głowę biłem wszystkich starych strzelców w wynikach na treningach i zawodach nikt nie ośmielił się mnie wysyłać na kulochwyt!Po 3 latach pełniłem funkcję sędziego liniowego i miałem wielki autorytet wśród starych wyg!Teraz jestem sam starym wygą i cenię bardzo zapalonych młodych ludzi!Zyczę wielu sukcesów i niezłomnej postawy strzeleckiej!
Czarnowidz
Stary bywalec
Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock

Post autor: Czarnowidz »

stulpner pisze:Bisu gratuluję męskiej decyzji ! nie sugeruj się postami czarnowidzów !

Ale ja jeszcze na tym forum niczego nie napisałem! :shock: :lol:

A tak poważnie to witam gorąco wszystkich dymiących!
Być może niektórzy znają mnie z innych forów.Strzelam głównie w samotności z wiatrówek, ale ostatnio myślę o powrocie do czarnoprochowców. Niestety zostałem skutecznie zniechęcony do czarnoprochowców po krótkiej wizycie w dziale czarnoprochowym na beżowym forum.Chłopaki z działu wiatrówkowego okazali się o wiele milsi i sympatyczniejsi.

Gdy strzelałem z czarnoprochowców wybierałem głównie ten czas gdy strzelnica była pusta(przeważnie niedzielne późne popołudnie lub wieczór).
Jakoś wolę postrzelać w spokoju i bez pośpiechu sobie przy okazji pokątemplować. :-)

Wcześniej posiadałem karabin Hawken Rifle Ardesy z dwoma klinami i skokiem gwintu 1-32". Niestety rozstałem się z nim zanim zdążyłem go lepiej poznać. Aktualnie posiadam wysłużona replikę Colta Walkera w wykonaniu Armi San Marko z roku bodajże 1975.

Na to forum trafiłem przypadkiem.Przyznać muszę że atmosfera wydaje mi się tu zdecydowanie lepsza niż na "beżowym forum" a samo forum bardziej koleżeńskie oraz takie przytulne, nie za duże i nie za małe. :D
Na razie głównie czytam.Do przeczytania pozostał mi tylko dział rewolwerowy.

Chciałbym jednak spotkać się z ludźmi strzelającymi i popatrzyć jak strzelają lepsi oraz skorzystać z ich doświadczenia.Jako że mieszkam w Polsce północnej wydaje mi się że najlepiej było by spotkać się z kolegami z Gdańska. Słyszałem że strzelają na strzelnicy na Jaśkowej Dolinie.Mam w związku z tym dwa pytania: Kiedy można się tam wybrać by kogoś spotkać? W jaki dzień? W jakich godzinach? Oraz jak tam dojechać. Chodzi mi o autobusy komunikacji miejskiej.Jakim numerem? Z Wrzeszcza? Z Gdańska Głównego?

Za wszystkie odpowiedzi uprzejmie dziękuję i gorąco pozdrawiam wszystkich forumowiczów! 8-)
Awatar użytkownika
mkl1
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: mkl1 »

Czarnowidz pisze:Na to forum trafiłem przypadkiem.Przyznać muszę że atmosfera wydaje mi się tu zdecydowanie lepsza niż na "beżowym forum" a samo forum bardziej koleżeńskie oraz takie przytulne, nie za duże i nie za małe. :D
Na razie głównie czytam.Do przeczytania pozostał mi tylko dział rewolwerowy.

Za wszystkie odpowiedzi uprzejmie dziękuję i gorąco pozdrawiam wszystkich forumowiczów! 8-)
zebys sie nie żdziwił :-P Ja jestem STRASZNIE UPIEr...
Scyzor może Ci to potwierdzić.... :-D
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: mkowalczuk »

piwo
Witaj.

Jaśkowa Dolina to Wielkii Miś i kilka innych osób.
Ciut bardziej na południe: gospodarze tego forum. Nie znam Twego miejsca zamieszkania, ale może przemyśl czy Unisław nie jest w Twym zasięgu. Oczywiście nie namawiam. jaśkowa zapewne jest równie interesująca, ale chyba nikt z tamtych okolic ostatnio nas tu nie odwiedza:-(

----
Nie taki Mirek straszny za jakiego uchodzić pragnie ;-)
----
Awatar użytkownika
scyzor
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: scyzor »

mkl1 pisze:Scyzor może Ci to potwierdzić.... :-D
Z czystej grzeczności potwierdzę :lol: :lol:

Witaj kolego. Nie jestem może uprawniony do wypowiadania się w imieniu, ale koledzy tu nie piszą więc: pomiędzy Gdańskiem a Unisławiem jest jeszcze Grudziądz. Ekipa fajna :)
Czarnowidz
Stary bywalec
Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock

Post autor: Czarnowidz »

Dzięki chłopaki ale to niestety dla mnie zbyt daleko. :( Do 3miasta zaglądam regularnie. Myślałem by po prostu będąc tam zajrzeć na Jaśkową. Szkoda że niestety nikt z tamtej ekipy tu nie zagląda. :( Grudziądz bliżej ale też daleko a i połączenia kolejowe są niestety kiepskie. :? Jestem z okolic Chojnic.
mkowalczuk
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: mkowalczuk »

Pogadaj z Wielkim Misiem na iwebie :)
ODPOWIEDZ