Gwint lufy a rodzaj pocisku

Broń długa taka jak karabiny i strzelby.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
West
Moja broń:

Gwint lufy a rodzaj pocisku

Post autor: West »

Jaki gwint lufy karabinu nadaje się najlepiej do strzelania z pocisków długich?
Awatar użytkownika
Mincerz
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: Mincerz »

Szybki.
Pozdro!
Awatar użytkownika
West
Moja broń:

Który z tych gwintów jest szybki 1:32" 1:48" 1:66"
Awatar użytkownika
witekC
Moja broń:

Post autor: witekC »

Pomyśl troszkę. 1:32" oznacza, że pocisk lub kula wykona 1 obrót wokół własnej osi na drodze 32 cali, czyli około 81 mm. 1: 48" to na drodze 1220 mm. 1:66" na drodze 1676 mm. Czyli, który jest szybszy?

Witek.
LeszekC
Moja broń:

Post autor: LeszekC »

Witam.
Pocisk szybciej opuści lufę z gwintem 1:66.
Mocnij czyli szybciej kręci 1:32.
Dla nowego,na logikę,to nie taakie proste. :D
Awatar użytkownika
Sebastian
Moja broń:

Post autor: Sebastian »

LeszekC pisze:Pocisk szybciej opuści lufę z gwintem 1:66.
Jestes tego pewien?Czy jednak prezentujesz chlopska logike?Masz na to jakies dowody np. predkosci pomierzone na chrono?
Predkosc zalezy od cisnienia i oporow w lufie a szybkosc gwintu ma niewielki wplyw na to.Jezeli bedziesz zwiekszal szybkosc gwintu to w pewnym momencie pocisk bedzie sie zrywal ale predkosci przez to nie zwiekszy.
Awatar użytkownika
witekC
Moja broń:

Post autor: witekC »

Może faktycznie, żeby nowemu zbyt nie zamącić w głowie to wyjasnię, że przyjęło się wśród strzelających nazywać gwintami szybkimi takie, które szybciej kręcą pociskiem. W broni czarnoprochowej szybkim gwintem będzie 1:16 (np. w pistolecie) 1:20 lub 1:32 (w karabinie). Ponieważ szybki gwint stwarza większy opór i przy dużej prędkości i małej powierzchni "prowadzenia" przy kuli lub krótkim pocisku może wyrwać go z gwintu. Dlatego im szybszy gwint (mniejszy skok gwintu) tym dłuższy stosuje się pocisk. Mowa tu o karabinach. W pistoletach stosuje sie bardzo szybkie gwinty i kule ponieważ dużo mniejszy ładunek prochu i o wiele krótsza lufa nie pozwala na rozpędzenie kuli do prędkości grożącej wyrwaniem się z gwintu.
Witek.
Awatar użytkownika
West
Moja broń:

Czy do Hawken 45 Buckhorn, lufa Hage ciężka kuta 32" gwint 1:32 producent Hage nadają się pociski typu Minie? i czy ta broń wogóle zasługuje na uwage i czy nadaje się do strzelań tarczowych na 100m i więcej?
Awatar użytkownika
spamer
Moja broń:

Post autor: spamer »

Nadaje. Tylko nie do Minie.
LeszekC
Moja broń:

Post autor: LeszekC »

Witam.
Są Minie i Minie.Można tylko nie będą to pociski historyczne chociaż do konca nie jestem pewien.
Awatar użytkownika
Mincerz
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: Mincerz »

Pociski typu minie mają charakterystykę taką jak kule. Dlatego są to pociski do wolnych luf. 1:78"- 1:72" - 1:66" to lubią.. I z takich wolnych, płytkich i szerokich gwintów najlepiej latają. Już w gwintach 1:48" minie nie sprawdzają się najlepiej.

Można strzelać z takiego szybszego gwintu dłuższymi pociskami z lekkim wybraniem w dupce. Będzie to coś w stylu minie, z lepszym uszczelnieniem. Ale to nie będzie pocisk typu minie.

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ