Jakie kule do Walkera?

Generalnie broń krótka taka jak rewolwery oraz pistolety.
Awatar użytkownika
Mincerz
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: Mincerz »

Tego nie brałem pod uwagę. A tylko czy kula będzie dobrze siedzieć w bębnie.
Pozdrawiam!
Potato
Moja broń:

Post autor: Potato »

Jankesszuwarek pisze:Przygotować wersję zimową. Czyli więcej planty i dodać olej :D
Wazelina panowie, wazelina! A tak naprawdę to jest zbyteczna, tylko palce się ślizgają! Pod kulę przybitkę z filcu i iskra nie przeskoczy na inną komorę, broni nie rozerwie.
Kammarladdare
Moja broń:

Post autor: Kammarladdare »

Smar stosuje sie nie tylko dlatego zeby iskra nie przeskoczyla
Arew z Sopot
Moja broń:

Post autor: Arew z Sopot »

Ano i mnie sie tak wydaje. W koncu trzeba tą lufę przesmarować coby posisk, kula ładnie w nią weszły i przeszły.
A za ten patent z mierzeniem bębna i lufy to pokłon do ziemi dla Wielebnego. Jest w nim zawarta głęboka myśl rocjonalno techniczna .
A DZISIAJ PRZYSZEDŁ !!!
Potato
Moja broń:

Arew z Sopot pisze:Ano i mnie sie tak wydaje. W koncu trzeba tą lufę przesmarować coby posisk, kula ładnie w nią weszły i przeszły.
A za ten patent z mierzeniem bębna i lufy to pokłon do ziemi dla Wielebnego. Jest w nim zawarta głęboka myśl rocjonalno techniczna .
A DZISIAJ PRZYSZEDŁ !!!
Przy broni odprzodowej (smar) flejtuch z olejem pomaga, ale jeśli idzie o rewolwery to nie wierzę - kula wcina się w gwint i po smarze nic nie zostaje - czy ze smarem czy bez wyniki z Dragoona miałem identyczne, czyszczenie zabierało tyle samo czasu. Dalej obstaję przy tym, że w rewolwerach smar chroni tylko inne ładunki przed zapłonem.
Awatar użytkownika
Jankesszuwarek
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Jankesszuwarek »

Potato, postrzelasz posprawdzasz to ocenisz. Też tak myślałem. :D
Awatar użytkownika
andree
Bywalec
Moja broń:

Post autor: andree »

Potato pisze: Dalej obstaję przy tym, że w rewolwerach smar chroni tylko inne ładunki przed zapłonem.
Może kiedyś się dowiemy kto wymyślił tę bzdurę. Dosyć łatwo się ją akceptuje przy używaniu broni na strzelnicach, gdzie wymogi bezpieczeństwa dla strzelających są słusznie mocno podkreślane i egzekwowane. Marynarz w epoce obejmujący służbę na pokładzie, pełnił ją w zależności komu służył - kilka godzin. Oficer na służbie garnizonowej - około 12. Deszcz, mgła, wilgotne powietrze. Czy mokry proch nadaje się do użytku ? Czy w dzisiejszych czasach nie używa się w wielu dziedzinach tłuszczu do ochrony przed wilgocią?
Prawdziwy powód smarowania komór był podyktowany koniecznością zachowania jej w sprawności, nieraz przez spory okres czasu.
Awatar użytkownika
Big Bear
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Big Bear »

Potato to po co firmy produkujące amunicję tzw.sportową czyli popularne .22LR smarują je czymś co mniej lub bardziej przypomina jakieś smarowidło???Dodam też że są to pociski ołowiane i na pewno nie są ładowane odprzodowo.Ba powiem więcej.Wszystkie pociski bezpłaszczowe - czyli ołowiane - we współczesnej amunicji scalonej też są orginalnie powleczone jakimś smarem.Czyżby wszystkie te firmy produkujące tą amunicję dla jaj to robiły?A może od czasu czarnoprochowców zapomnieli przestać smarować i im tak zostało?Odpowiedz sobie sam :P A najpierw dobrze spójrz w lufę swojego dragoona ile już tam ołowiu się nazbierało :-D
Potato
Moja broń:

Big Bear pisze:Potato to po co firmy produkujące amunicję tzw.sportową czyli popularne .22LR smarują je czymś co mniej lub bardziej przypomina jakieś smarowidło???Dodam też że są to pociski ołowiane i na pewno nie są ładowane odprzodowo.Ba powiem więcej.Wszystkie pociski bezpłaszczowe - czyli ołowiane - we współczesnej amunicji scalonej też są orginalnie powleczone jakimś smarem.Czyżby wszystkie te firmy produkujące tą amunicję dla jaj to robiły?A może od czasu czarnoprochowców zapomnieli przestać smarować i im tak zostało?Odpowiedz sobie sam :P A najpierw dobrze spójrz w lufę swojego dragoona ile już tam ołowiu się nazbierało :-D
Tak często czyszczę lufę, że chyba ją rozkalibrowałem! Smar stosowałem na początku strzelania, potem to olałem i nic się nie zmieniło - oprócz szybkostrzelności!
Awatar użytkownika
Big Bear
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Big Bear »

No to powodzenia.Szkoda tylko tak fajnego rewolweru....
Czarnowidz
Stary bywalec
Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock

Post autor: Czarnowidz »

A ja Walkera ładuję karabinowymi REAL-ami, czteropierścieniowymi.

W karabinie latały gorzej niż źle (dopiero po lekturze forum zrozumiałem dla czego tak było) ale "Waldek" je polubił. Latają lepiej iż osławione Conical-e. :shock: Ładuję je bezpośrednio na proch.Na wierzch komory daję smar z książki G. Nowaka. Prosto i wygodnie.Ogólnie ładują się dużo wygodniej niż Conical-e. Jeśli zauważę jakieś symptomy zaołowienia to albo będę dawał cienka przybitkę tekturową albo będę pokrywał spód (dno) pocisków miedzią.

Na razie nie zauważyłem takiej potrzeby. 8-)
traper1984
Moja broń:

Post autor: traper1984 »

Czarnowidz pisze:A ja Walkera ładuję karabinowymi REAL-ami, czteropierścieniowymi.

W karabinie latały gorzej niż źle (dopiero po lekturze forum zrozumiałem dla czego tak było) ale "Waldek" je polubił. Latają lepiej iż osławione Conical-e. :shock: Ładuję je bezpośrednio na proch.Na wierzch komory daję smar z książki G. Nowaka. Prosto i wygodnie.Ogólnie ładują się dużo wygodniej niż Conical-e. Jeśli zauważę jakieś symptomy zaołowienia to albo będę dawał cienka przybitkę tekturową albo będę pokrywał spód (dno) pocisków miedzią.

Na razie nie zauważyłem takiej potrzeby. 8-)

Tylko że pociski real mają 250 grain a pociski Conical-e. mają 200 gr, kula 454 ma ok 160 gr. Więc przy Walkerze, który ma tylko 9 calową lufę, to opad pocisku real będzie bardzo spory, więc raczej nadaje się jedynie na krótkie strzelania do 25 metrów, bo na dłuższe odległości trzeba będzie ostro walić nad cel. Przynajmniej tak to widzę, bo w praktyce tego nie próbowałem. Wydaje mi się że te 200 gr to bardzo dużo dla krótkiej lufy, a co dopiero 250 gr.
Czarnowidz
Stary bywalec
Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock

Post autor: Czarnowidz »

Nie koniecznie. Nie będzie tego problemu jeśli dasz odpowiednio większą naważkę prochową.

Opad zależy nie od energii lecz od prędkości początkowej. Jeśli pocisk 16gramowy będzie miał tą samą prędkość co 9gramowa kula to będzie miał (w uproszczeniu) ten sam opad.

Celowo napisałem że w uproszczeniu bo w praktyce wpływ na trajektorię ma również parametr który nazywa się "Obciążenie przekroju poprzecznego pocisku". Im ten parametr jest większy tym pocisk ma lepsza właściwości aerodynamiczne i wolniej wytraca energię (a więc i prędkość) w czasie lotu. Co za tym idzie strzelając na dalsze dystanse okaże się że pocisk cięższy będzie miał mniejszy opad od pocisku lżejszego. Oczywiście pod warunkiem że oba mają tą samą prędkość początkową. A będzie się tak działo dla tego że w końcowej fazie lotu ten cięższy będzie miał większą prędkość.

Oczywiście by uzyskać tą samą prędkość początkową dla pocisku cięższego trzeba użyć większej naważki prochowej.Dla mnie akurat to nie problem bo ja pod REAL-e nie dawałem żadnych przybitek czy kaszy. Ładowałem je bezpośrednio na proch. W przypadku Walkera i jego pojemnych komór to nie problem.

Czytałem tu na forum że ten "patent" sprawdza się również w przypadku Dragoon-a. Jak będzie z Navy niestety nie wiem.
traper1984
Moja broń:

Post autor: traper1984 »

Czarnowidz-A wiec ile sypiesz do Walkera? Bo u mnie w przypadku pocisków Conical o masie 200 gr, to maksymalnie wsypię ok 3,5 gram bez przybitki, przy kuli to wyjdzie ok 4 gram prochu, wiec myślę że tobie to maksymalnie wyjdzie z 3 gram prochu. Z tym że zauważyłem, iż w krótkich lufach, to większa ilość prochu niezbyt się sprawdza, duża ilość czarnego prochu po prostu nie zdąży się spalić z pociskiem w lufie i efekt ten sam, a tyko odrzut większy.

Swoją drogą też się zastanawiam czy przybitka w rewolwerze, czy to z filcu czy też z kaszki ma jakiś sens, tym bardziej czy pocisk conical.
waldy
Moja broń:

Post autor: waldy »

...
ODPOWIEDZ