charles moore.

Generalnie broń krótka taka jak rewolwery oraz pistolety.
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: MaciekP »

Dla porządku informuję, że po przeszło miesięcznej przerwie postrzelałem dziś z ChM. Jednak nawet tak krótka przerwa nie czyni dobrze na celność, kilka pierwszych w białym, ale potem, jak się wstrzelałem, same siódemki, ósemki i jedna dziewiątka, aż fiolek z prochem zabrakło. Stwierdzam, że aby osiągnąć dobre sprężenie ładunku, trzeba zawsze ładować przy odciągniętym kurku, wtedy ulatujące przez kominek powietrze dość głośno syczy i jest OK. Celność mojego ChM jest bez porównania lepsza niż navika. I tyle słów bożych.
Awatar użytkownika
Mincerz
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: Mincerz »

Jak to mówi Cezary.pl: grunt to dobry spust i aby tylko ręka się nie ruszała.
Szkoda, że nie było Cię na zawodach lubelskich.
Pozdrawiam!
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Spust z przyśpiesznikiem jest w ChM na dotknięcie, dlatego trzeba bardzo uważać (jeden strzał zerwałem dziś zupełnie bez sensu). Też żałuję, że nie dojechałem do Borowicy, przeszkody były zdrowotno-transportowe. Następnym razem się poprawię, choćby ze względów towarzyskich.
Awatar użytkownika
George
Bywalec
Moja broń:

Post autor: George »

Obrazek
Obrazek

Sobotnie strzelanko Maćka P z Charlesa M.
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Poprosiłem Włodka, żeby mi wkleił te zdjenka (sam nie umiem :ops:), nie żeby się chwalić, lecz zasygnalizować, że nadal strzelam z Karolka w kierunku tarczy i czasem nawet udaje mi się trafić. Wydaje mi się, że już wiem, o co mojemu Karolowi chodzi (naważki, kule, flejtuchy, smary itd. itp.). Zajęło mi to około roku. Broń wspaniała, strzelec znacznie od niej gorszy. A Włodkowi dziękuję.
Awatar użytkownika
andree
Bywalec
Moja broń:

Post autor: andree »

Im bardziej rzadki model broni, tym trudniej o wymianę doświadczeń. Nieraz i dobre rady na wiele się nie przydają - doświadczyłem tego na własnej skrze prawie rok temu. Naważki 'wyczytane' na forach do pewnego modelu Colta miały to do siebie, że na 25 metrach kule mijały tarcze z lewej strony w odległości parunastu centymetrów.
Rok czasu strawiony na poznawanie Karolka nie jest mi się zdaje okresem zbyt długim - przy jednym czy dwóch pobytach miesięcznie na strzelnicy tym bardziej.
Życzę udanej repliki tej tarczy przy najbliższej sposobności.
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Wniosek jeden: nie tylko każdy model, ale i każdy egzemplarz broni jest inny i wymaga indywidualnej obsługi, której trzeba się po prostu nauczyć, w czym mało pomogą instrukcje fabryczne, choć wyjściowo b. przydatne, i rozmaite teorie, praktyka się liczy, u mnie np. żeby ten Karol zaczął się słuchać, musiałem fabryczną naważkę zmniejszyć prawie o połowę. Każda następna zła tarcza z Karola będzie oznaczć, że strzelec do dupy.

PS. Już Andrzeju jestem bliski ustalenia namiarów na kolegę, o którego Ci chodzi. Zresztą tę broń dobrze zna Colorado (Zbyszek) z LKSH, wstępnie możesz go zapytać.
Awatar użytkownika
George
Bywalec
Moja broń:

Post autor: George »

Tylko pogratulować takiej tarczy. Z przyjemnością Maćku zamieszcze następne fotki Twoich tarcz. Nie znam się na pistoletach kapiszonowych, nawet nigdy z nich nie strzelałem. Ale masz pistolca z wyższej półki, to jesli podpasowałeś mu wsady, co widać po skupieniu, to powinien się dalej odwdzięczać.
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Zmieniłem dziś trochę swoją strzelaninę z Karola .45 i myślę, że doszedłem do optymalnych "wsadów" tarczowych dla tego egzemplarza. I tak: 0,5 grama vesuvitu (najmniejsza naważka z dotąd stosowanych, przy zalecanej fabrycznej ok. 1,2!), cienka przybitka filcowa, flejtuch inletowy o średnicy 2,5 cm centrycznie nałożony na koronę lufy (dotąd 3 cm), dość grubo smarowana korona lufy pod suchy flejtuch, kula .44 (od Marcina - kto wie, ten wie). Po każdym strzale dość dokładne czyszczenie lufy, inaczej bije górą. Tu mi się przypomina uwaga, kol. Pawlika, że on po każdym strzale z pistoletu czyści lufę mokrą szmatką, ja czyściłem suchą szmatką, ale to chyba nie wystarcza. Moje wyniki dzisiejsze zdają mi się lepsze niż średnia ze wszystkich poprzednich strzelań. Jak więcej spraktykuję nową metodę, to rezultaty podam bez wstydu, ale to trochę potrwa.

No i jeszcze prawidłowość zaobserwowana też poprzednio. Pierwsze strzały, a więc zimna spluwa, calkiem nieźle, potem znacznie gorzej. Dziś to była w ogóle rewela, bo pierwsze 5 strzałów: 10, 10, 8 ,9, 7 przy porządnym skupieniu, a potem już tylko rozrzucone szóstki i jeszcze marniej (mimo czyszczenia lufy między strzałami). Pytanie do Krzysztofa Pawlika: czyszczenie lufy między strzałami to szmatka z czystą wodą po prostu czy jakieś dodatki?
Krzysztof Pawlik
Moja broń:

Post autor: Krzysztof Pawlik »

Szmatka jest lekko nasączona nie rozcienczoną emulsią Hege Smoke-ex lub sucha.
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Dziękuję. Słyszałem też, że niektórzy strzelcy zielonogórscy moczą szmatkę wodą mineralną.
Krzysztof Pawlik
Moja broń:

Post autor: Krzysztof Pawlik »

Co prawda jeden z naszych kolegów produkuje doskonałą wodę mineralną ale, nigdy nie widzialem nikogo kto by jej używał do czyszczenia lufy. Jeżeli już , to do Zielonej Góry bardziej by pasowało wino :D
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Jestem miłośnikiem piwa. Lubelskiej Perły Mocnej :lol:
ODPOWIEDZ