pytanie początkujacego

Generalnie broń krótka taka jak rewolwery oraz pistolety.
ODPOWIEDZ
cement
Moja broń:

pytanie początkujacego

Post autor: cement »

Witam!
od zawsze interesowałem się bronią czarnoprochową a teraz po ukończeniu 18 lat mogę legalnie ją nabyć.
jak przed każdym zakupem proszę o rady osoby siedzące w danym temacie jakiś czas.
interesuje mnie pistolet czarnoprochowy na okres Rzeczypospolitej Obojga Narodów (odtwarzam ten okres i taki pistolet byłby miły dopełnieniem mojego arsenału)
ile pieniędzy trzeba przeznaczyć na rozpoczęcie zabawy.
myślałem o broni używanej coby nie pchać się od początku w koszty.
z góry dziękuje za odpowiedz!
Awatar użytkownika
Mincerz
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: Mincerz »

Co to znaczy pistolet z okresu
Rzeczypospolitej Obojga Narodów
Bo trochę Litwa i Korona były razem dość długo..
W zasadzie to wybór masz bardzo niewielki.
cement
Moja broń:

najchętniej druga połowa XVII w.
znacie moze adresy www lub telefony do rusznikarzy który wykonują broń na ten okres?
mackra
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: mackra »

Jesli nie chcesz sie pchac w koszty, to nawet nie mysl o robieniu czegokolwiek na zamowienie...

Z kolei z fabrycznych replik broni krotkiej nie widzialem niczego z 17 w. Wiek pozniej, to juz predzej :)
salvatorfabris
Moja broń:

Post autor: salvatorfabris »

Faktycznie chyba producenci odpuścili sobie tę epokę.
Są "szkockie" pistolety Armi San Marco i Palmetto - raczej średnio estetyczne, ale można je od biedy przypiąć późnemu XVII wiekowi (chociaż za bardzo sarmackie to one nie są :lol: ). No i od czasu do czasu na Egunie pokaże się jakiś kołowy pistolet Mendi (raz ktoś wystawiał nawet kołowy arkebuz tej firmy) - tyle, że przeważnie w niezdrowych cenach - zdaje się że raczej ze względu na ich "rarytność" a nie jakość. Fabrycznych muszkietów lontowych też śladowe ilości - czasem pojawiają się na Egunie stare oznaczone "Zeughaus Uberlingen", znaczy się Hege. Ale ceny okropne jak za kawał drewna z lufą i smokiem.
mackra
Stary bywalec
Moja broń:

"Scottish pistols" sa bardzo ladne i oryginalne - mialem to w rekach. Cena tez dosc przystepna. Tylko, ze to chyba jednak faktycznie nie jest XVII w.
mackra
Stary bywalec
Moja broń:

salvatorfabris
Moja broń:

Post autor: salvatorfabris »

Bardzo ładny olstrowy pistolet. Ma też niby jakieś punce (ciekawe czy to znaki tylko wytwórcy czy też ostrzału)
A "szkoty" da się przypisać XVII wiekowi. Tak jak dirki i pseudoclaymorowate pałasze http://www.abdn.ac.uk/virtualmuseum/pic ... ibru .58
cement
Moja broń:

jeszcze popytam na forach typu freha. jakis czas temu pewien człek się chwalił że znalazł rusznikarza z podlasia, bodaj. Gość robi właśnie repliki broni z okresu który mnie interesuje.
Awatar użytkownika
mkl1
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: mkl1 »

bardzo mi sie podoba bezpiecznik kurka:
http://www.middlesexvillagetrading.com/ ... G_lock.JPG

potem (czasami) był stosowany w broni długiej.....
mackra
Stary bywalec
Moja broń:

Raczej wlasnie wtedy, nie potem. Brytyjskie strzelby robione na przelomie 17 i 18 wieku na potrzeby handlu z Indianami mialy wlasnie takie zamki.
ODPOWIEDZ