'Manipulo pełzający' - powrót po latach

MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Sejm

Post autor: MaciekP »

Piszę to przed sejmowym głosowaniem ratyfikacji traktatu lizbońskiego. Niezależnie od wyniku głosowania cieszy mnie bardzo, że Pan Prezydent, dogadując się z Tuskiem, potafił się wyzwolić spod wpływu bratersko-partyjnej koterii. To bardzo obiecujące zjawisko. A złodziejski mnich z Torunia straszy i szantażuje, zaś idiotki spod jego skrzydeł mówią o Dniu Judsza.
Awatar użytkownika
andree
Bywalec
Moja broń:

Post autor: andree »

Oto kolejna manipulacja - winnym kataklizmu energetycznego w Szczecinie i okolicy jest śnieg z wodą. Tak się składa, że ten sam śnieg padał na zachód od granicy państwa i tam cisza. Fachowiec z branży, proszący o zniekształcenie jego głosu twierdzi, że przy normalnej konserwacji linii nic takiego stać sie nie mogło.
To mi przypomina dawne czasy, w których tłumaczono ludności miejskiej, że powodem nieurodzaju ziemniaków jest stonka zrzucona przez żołdaków Wuja Sama.
Awatar użytkownika
T-54
Moja broń:

Post autor: T-54 »

jeśli chodzi o Szczecin to może niekoniecznie manipulacja - mieszkałem 4 lata w lesie -i onegdaj wczesną wiosną (luty lub marzec) mokry śnieg i trochę wiatru i poszło 6 km sieci średniego napięcia - słupy padały jeden po drugim tzn. jeden padł pociągał za sobą następny - jak domino. a to akurat sam widziałem., a Szczecin podejrzewam że to samo tylko większa skala.
zdrówko
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Andrzej ma rację, sieci były w fatalnym stanie wskutek niedostatecznej konserwacji. Potwierdza to wielu fachowców. Tylko administratorzy sieci idą w zaparte, bo gdyby się okazało, że to ich wina, beknęliby ciężkie odszkodowania.
Awatar użytkownika
ob.Lech
Moja broń:

Post autor: ob.Lech »

Co by nie było tą kasę i tak trzeba będzie wyciągnąć od obywatela. Jeśli energetyka będzie musiała zapłacić, to podniesie rachunki za prąd, a jeśli nie zapłaci, to zapłaci ubezpieczyciel poszkodowanych, który podniesie składki.

Może jeszcze zapłacić miasto i/lub organizacje charytatywne - i tak wiadomo z czyjej kasy.
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

To wszystko nie jest tak hop-siup, jak Ci się wydaje. Ceny energii elektrycznej są ustalane w ciężkim boju producentów z Urzędem Regulacji Energetyki, zaś ceny stosowane przez firmy ubezpieczeniowe reguluje rynek. Nie baw się w populizm.
Magua
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: Magua »

Ta, bój to będzie ostatni, ale raczej nasz nie ich:
http://biznes.onet.pl/0,1727828,wiadomosci.html
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Znam tę informację, Wodzu O Jakże Wspaniały, a nawet wiele innych informacji znam, równie alarmujacych. Energetyka węglowa MUSI inwestować, inaczej, skoro się nie zdecydowaliśmy na energetykę atomową, grozi nam w nieodległej perspektywie brak prądu. Inwestycje energetyczne to oczywisty wzrost cen dla konsumentów, chodzi tylko o to, żeby niejako przy okazji producenci nie chcieli z nas zedrzeć w sposób nieusprawiedliwiony, ale od tego jest URE.
Magua
Stary bywalec
Moja broń:

Wszystko mi jedno, czy mnie złupią w sposób usprawiedliwiony, czy też nie :-x
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Co się należy, trzeba dać. Wolę mieć droższą energię elektryczną niż nie mieć jej wcale.
Awatar użytkownika
andree
Bywalec
Moja broń:

Każda tego typu awaria skutkuje zbliżeniem do epoki czarnoprochowej. Warto mieć w domu lampę i naftę. Na wszelki wypadek.
Magua
Stary bywalec
Moja broń:

Co się należy, trzeba dać. Wolę mieć droższą energię elektryczną niż nie mieć jej wcale.
Będziesz miał równeż droższy chlebuś, mleczko, twarożek i co tam jeszcze emeryci jedzą :lol:
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Indian to nie dotyczy, bo oni, jak się śpieszą, to wpieprzają surowe pstrągi bez soli, prosto z rzeki. Ty to masz szczęście!
Krzysztof30
Moja broń:

Post autor: Krzysztof30 »

Pocieszę was że gaz też idzie w górę , na razie 14% :-?
Awatar użytkownika
andree
Bywalec
Moja broń:

W odległych już czasach, skokową wtedy podwyżkę naród tak skomentował :
Gaz podrożał - nie zmartwienie,
wnet zrobimy ulepszenie.
Każdy korek w d..pę wsadzi,
dużo gazu nagromadzi
do butelki pierdnie raz,
I masz bracie, własny gaz!
Że zdrożały kilowaty?
Też w tym nie wielkiej straty,
bo pan premier z łysą pałą
oświetli nam Polskę całą!

Tyle jeszcze pamiętam. Przepisywanie, kolportowanie i niekiedy recytacja tego tekstu narażały na kłopoty - milicja dostała właśnie pałki.
ODPOWIEDZ