'Manipulo pełzający' - powrót po latach

MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: MaciekP »

Kol. Fandango. Nie zgadzam się, że zwycięzcy nie mają pomysłów programowych. Mają, czasem nawet tak daleko idące jak zmiana konstytucji, z czym się akurat nie identyfikuję.

Cywilizowana opozycja jest, owszem, bardzo potrzebna, dlatego widzę miejsce dla dużej partii chadeckiej w Polsce. Tyle że PiS-owi daleko do chadecji, a jeszcze dalej do cywilizowanej opozycji.

Ludzi, którzy nie ze swej winy nie radzą sobie, państwo powinno wspierać; gdybyśmy jeszcze byli tak bogaci jak Szwecja...

Kol. Nemo. No to do Ruskich dołóż jeszcze Chaveza i szejków arabskich, ta trójca dyktuje bandyckie ceny ropy, grożąc albo zmniejszeniem wydobycia, albo ograniczeniem dostaw. Akcyzę do paliw płaci się na całym świecie, to są konieczne wpływy do budżetu państwa.
Awatar użytkownika
cpt.Nemo
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: cpt.Nemo »

MaciekP pisze:Kol. Nemo. No to do Ruskich dołóż jeszcze Chaveza i szejków arabskich, ta trójca dyktuje bandyckie ceny ropy, grożąc albo zmniejszeniem wydobycia, albo ograniczeniem dostaw. Akcyzę do paliw płaci się na całym świecie, to są konieczne wpływy do budżetu państwa.
O to juz lepiej :)
Acha, a gdzie sie jeszcze na swiecie placi tak wysoka akcyze i VAT ?
Podobno w Polsce koszty dodatkowego opodatkowania to okolo 50% ceny paliwa. Chyba troche za wysoko ?
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Ceny finalne benzyny w Polsce, niezależnie od ukrytych podatków pośrednich, nadal są niższe niż w większości krajów rozwiniętych w Europie zachodniej. A o Ruskich napisałem dlatego, że to od nich w większości kupujemy ropę (i gaz). Capitainie, kiedy my się, kurczę, piwka napijemy i pogwarzymy jak Polak z Polakiem o... Tomaszu z Akwinu, bo ostatnio za ostro napadłem na tego mędrca?
Krzysztof30
Moja broń:

Post autor: Krzysztof30 »

Może 6 kwietnia w Borowicy na zawodach LKSH :-)
Awatar użytkownika
cpt.Nemo
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: cpt.Nemo »

Krzysztof30 pisze:Może 6 kwietnia w Borowicy na zawodach LKSH :-)
Z mojej strony sie nie uda, motocyklowa Marzanne topimy, co prawda troche pozno, ale tak wyszlo w tym roku :(
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Pozostaje Chełm.
Awatar użytkownika
andree
Bywalec
Moja broń:

Post autor: andree »

Kolejna odsłona 'manipulo. - zbliżony do wiadomych kręgów tygodnik 'Wprost' (nie czytam) informuje w necie, że Niemcy mieli swego agenta w kancelarii premiera. W 1997 r agent ów nakręcił film, którego nie powstydziłby się Kloss. I raportował do lipca ubiegłego roku. Remont budynku zrobiono więc dla zrobienia odporu. Zapomnieli tylko przy nim wyjąć niemieckiego pocisku z oblężenia Warszawy w '39, co zrobiła już nowa ekipa.
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Kosowo i traktat lizboński

W Kosowie napieprzają m. in. Polaków, uczestników międzynarodowych sił policyjnych, już podobno ponad 20 naszych jest rannych. Kosowo to błędne koło jest. Chyba niewiele by pomogło, gdybyśmy nie uznali tego, w końcu samozwańczego, państewka w wymuszonych jego granicach.

O stanowisku PiS ws. ratyfikacji traktatu lizbońskiego szkoda nawet mówić, pełna żenada, a zanosi się na kompromitację Polski w UE, łącznie z naszym prezydentem i jego braciszkiem. Pociecha, że gdyby doszło do referendum, to Kaczory mają jak w banku porażkę.

Takie są moje uwagi bieżące, skoro już mamy kącik polityczny na tym forum.
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Wojciechu, weź jakąś wspaniałą cieszynkę i pierdyknij wszystkim tym debilom w łeb, choć dla nich takiej dobrej broni szkoda, ale - drugiej strony - kopanie w tyłek jest mało dotkliwe, więc nieskuteczne. Piszę to wkurzony, bo oglądałem dziś TV. Paweł miał rację, należy wyrzucić telewizor.
fandango
Moja broń:

Post autor: fandango »

O stanowisku PiS ws. ratyfikacji traktatu lizbońskiego szkoda nawet mówić, pełna żenada, a zanosi się na kompromitację Polski w UE, łącznie z naszym prezydentem i jego braciszkiem
Trochę dziwne,bo skoro popiera stanowisko PIS w sprawie ratyfikacji Francja ,Anglia,Czechy,Łotwa,Litwa to gdzie tu żenada? i kompromitacja?
50 lat Polska działała pod dyktando Moskwy , to co, teraz ma być Berlin dyktatorem? zwłaszcza kiedy jest adwokatem własnego interesu.
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

PiS twierdziło do niedawna, że umysłami oraz rączkami braciszków wytargowało w Lizbonie wspaniały dla Polski traktat. Ale teraz nie chce go... ratyfikować. Na tym polega żenada i kompromitacja. Nieprawdziwy jest pogląd, że stanowisko PiS popiera Francja, Anglia itd. Jakie są na to dowody? Tak czy owak, kol. Fandango, widzę, że skłaniasz się do zastrzeżeń PiS ws. ratyfikacji traktatu. Ja uważam, że są to wydumane pomysły na użytek radiomaryjnego odłamu posłów w partii Kaczyńskich. Dalsza nasza dyskusja nie ma sensu. Jeśli Pan Prezydent, jak grozi, nie podpisze traktatu ratyfikowanego przez sejm lub w trybie referendum, to pozostanie Trybunał Stanu.

PS. Gdzie tu "dyktat" Berlina? Jeśli już, to Brukseli, ale nie dyktat, lecz porozumienie wolnych państw, od którego w każdej chwili można odstąpić. No to wypiszmy się z UE i NATO, będziemy mieli święty spokój na naszym zadupiu.
Awatar użytkownika
Jankesszuwarek
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Jankesszuwarek »

Tak trochę dla rozładowania złych emocji. Stałem w korku po nagłym ataku zimy na Trójmiasto i też czegoś się można dowiedzieć :P
Obrazek
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

W takiej wersji to ja też jestem za PIS jak najbardziej. Specjalne życzenia świąteczne składam Kolegom, którym się chce czasem pogadać o polityce: Niech Wam ten PIS doPISuje zdrowo!
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

znów polityka

Na politykę czas, Kochani, skoro nie chce Wam się gadać o sprawach CP (a tymczasem na żółtym dyskusja o legalności prochu do broni CP).

Kanclerz Merkel zatelefonuje do premiera Tuska i powie:

- Heil Hitler, Herr Donald, załatw w końcu, kur...a, ratyfikację tego traktatu, bo moje Niemiaszki, przeważnie pedały, już sobie ostrzą zęby na Danzig i marzą o Prusiech Wschodnich, a jeśliby chodziło o Generalną Gubernię, to zamierzają wskrzesić Auschwitz-Birkenau dla posadzenia tam zwei Kartoffeln.

Tak to się będzie odbywało, a nie jak przewiduje poseł Karski-fioletowy kinol, doktor praw wszelkich, który oczywiście zmierza w słusznym jak najbardziej kierunku, lecz myli się co do istotnych szczegółów swej przepowiedni.
Awatar użytkownika
andree
Bywalec
Moja broń:

Post autor: andree »

Prawdę mówiąc ta dyskusja nic nowego do sprawy nie wnosi, ale zgodnie z wolą MarkaP ma przypominać o nierozwiązanym do końca problemie.
Szkoda tylko, że są tam też wypowiedzi znamionujące zacietrzewienie, oderwane od istoty problemu, nie przysparzające nam zwolenników rozsądnego załatwienia tej sprawy. Wysoko oceniam Macieju Twoją próbę stonowania wypowiedzi atakujących dyżurnych 'chłopców do bicia'. Byłem dzisiaj na strzelnicy dosyć obleganej - sam jeden cywil i w dodatku 'czarnoprochowiec'. Nie odnotowałem żadnego 'kosego' spojrzenia nawet w moja stronę. Są dwa światy - realny i emocjonalny. Wolę ten pierwszy.
ODPOWIEDZ